Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Min häst vägrar alltid när det är tävling

Hjälp!

Jag har en 14-årig valack som fungerar väldigt bra på träning, jag tränar för A-tränare en gång i veckan. Han bjuder på alla hinder och är väldigt samarbetsvillig och tycker att det är roligt.

Men problemet är att när det blir tävling så har han "lärt sig" att om man stannar så får man gå ut. Mycket irriterande eftersom man just där inte kan göra något. Framhoppning funkar bra och även när man kommer ut från banan. Nu pratar vi inga högre hinder utan det är cirka en meter.

Han är van vid att åka och är lätt i alla miljöer, både på dressyrbanor och annat. Så miljötränad är han utan problem. Det blir lite tråkigt att åka flera mil för att vägra ut sig vid första eller andra hindret.


KG Svenssons svar:

Hej!

Det låter lite som att din häst har tagit överhanden och då kan det vara svårt att reda ut det själv. Mitt förslag är att du låter din A-tränare hoppa upp på hästen och rida runt den i några klasser. På så sätt får hästen prova på att tävla med en ryttare som är ännu lite mer säker och bestämd. Tränaren får också lättare att analysera vad det är som kan ha gått fel.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar