Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Jag har en halvblodshäst som är 3,5 år gammal, sent tagen då hon är rätt stor, cirka 170 cm. Hon är inriden och väldigt lättlärd.

Hej! Jag har en halvblodshäst som är 3,5 år gammal, sent tagen då hon är rätt stor, cirka 170 cm. Hon är inriden och väldigt lättlärd.
Hon har nu varit regelbundet riden sedan två månader tillbaka och jag undrar när och framförallt hur man ska löshoppa henne? Vad kan man begära av en så pass ung häst?

/Frågvis


KG Svenssons svar:

Hej!

Det är en fördel att löshoppa hästen i alla fall åtta till tio veckor innan du börjar hoppa den uppsuttet. Detta eftersom hästen då är säker på hinder innan du börjar hoppa in den. En riktigt skicklig ryttare kan så klart hoppa in hästar utan löshoppning, men den grundläggande träningen underlättar.

Om din häst är talangfull kan den ha kommit upp på nivån 120-130 i löshoppning innan du sitter upp på den. Löshoppa en gång i veckan. När hästen är så gammal som 3,5 år kan du variera övningarna och både löshoppa stigsprång, oxrar och koppelräck. När det gäller koppelräck ska markbommen vara väl utdragen.

Är hästen uppmärksam av sig kan du även lägga upp en övning med trestuds.

Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar