Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Nyinköpt d-ponny som drar efter hindren

Hej,

Jag har köpt ett sjuårigt sto. Hon är en D-ponny som är väldigt het och jättestark. När jag var och provred henne inför köpet upplevde jag inte henne på detta sätt. Hon drar efter hindret och om man försöker att ta fast henne för att få en lugnare galopp brukar hon sakta av till trav. Över hindren så hoppar hon lätt böjd åt höger så att man måste dra i vänster tygel för att få henne att vara rakställd.

Vi köpte henne i slutet av juni, hon skadade sig i hagen och kunde inte ridas på fem veckor efter det. Så de är alltså efter skadan som hon blivit så här. Jag hann bara rida henne cirka fem pass före hon skadades, så jag hann bara känna att hon var stark i galoppen. Det är inte så att hon inte gillar att hoppa utan snarare att hon tycker att det är så kul att hon bara blir helt till sig.

Förra ägarna säger nu att de red på en pelhamstång och att det funkade jättebra. Deras tränare rekommenderar absolut att rida på ett starkare bett. Hon har gått jättebra upp till LA med pelhamstången.

Vad ska jag göra?

//Carolina


KG Svenssons svar:

Hej Carolina!

Är det så att ni känner att hästen fungerar bra på pelham så är det inget fel på det bettet.

Men du måste dessutom ta hjälp av en riktigt duktig tränare med dina problem. Hästen har inte riktigt kommit igång efter skadan och om den upprepade gånger får ge sig iväg så kommer den att vänja sig vid det och tro att det är rätt. Detta fortsätter tills man bryter mönstret – vilket tar tid att göra!

Acceptera inte att hästen rusar, då hamnar ni bara i en ond cirkel. Låt istället hellre bli att laborera med hoppningen själv under en period. Se till att den duktiga tränaren alltid är med när du hoppar och att hon eller han hjälper dig att få hästen rakare och mer lyhörd. Han eller hon kan även ge dig råd om betslingen samt om din sits.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.