Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Nyinköpt d-ponny som drar efter hindren

Hej,

Jag har köpt ett sjuårigt sto. Hon är en D-ponny som är väldigt het och jättestark. När jag var och provred henne inför köpet upplevde jag inte henne på detta sätt. Hon drar efter hindret och om man försöker att ta fast henne för att få en lugnare galopp brukar hon sakta av till trav. Över hindren så hoppar hon lätt böjd åt höger så att man måste dra i vänster tygel för att få henne att vara rakställd.

Vi köpte henne i slutet av juni, hon skadade sig i hagen och kunde inte ridas på fem veckor efter det. Så de är alltså efter skadan som hon blivit så här. Jag hann bara rida henne cirka fem pass före hon skadades, så jag hann bara känna att hon var stark i galoppen. Det är inte så att hon inte gillar att hoppa utan snarare att hon tycker att det är så kul att hon bara blir helt till sig.

Förra ägarna säger nu att de red på en pelhamstång och att det funkade jättebra. Deras tränare rekommenderar absolut att rida på ett starkare bett. Hon har gått jättebra upp till LA med pelhamstången.

Vad ska jag göra?

//Carolina


KG Svenssons svar:

Hej Carolina!

Är det så att ni känner att hästen fungerar bra på pelham så är det inget fel på det bettet.

Men du måste dessutom ta hjälp av en riktigt duktig tränare med dina problem. Hästen har inte riktigt kommit igång efter skadan och om den upprepade gånger får ge sig iväg så kommer den att vänja sig vid det och tro att det är rätt. Detta fortsätter tills man bryter mönstret – vilket tar tid att göra!

Acceptera inte att hästen rusar, då hamnar ni bara i en ond cirkel. Låt istället hellre bli att laborera med hoppningen själv under en period. Se till att den duktiga tränaren alltid är med när du hoppar och att hon eller han hjälper dig att få hästen rakare och mer lyhörd. Han eller hon kan även ge dig råd om betslingen samt om din sits.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar