Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Oförsiktig unghingst som struntar i hindren

Hej!

Jag har en fråga angående min femåriga halvblodshingst. Han är nyligen inhoppad av mig och har varit hoppad lite lagom i cirka sex månader. Jag har hoppat mycket småhinder och enstaka oxrar upp till en meter, han är dessutom mycket löshoppad. Hingsten har väldigt bra teknik, hoppar "starkt" och är i luften länge. 
MEN han slarvar väldigt ofta (löshoppning och kryss), tappar tekniken, river hela hindret och bryr sig inte. När detta inträffat brukar han få jogga lite, ta igen sig, sedan hoppa lite lägre och så höjer jag lite så småningom.
Han är duktig på att själv besluta när han ska hoppa av, men hoppar mer än gärna lite väl långt. Han reds in av mig och är bara riden i ett år. Så, vad kan jag göra för att få honom att bli mer rädd om sig och inte bara strunta i hindret?

Jättetacksam för svar!


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Eftersom din häst verkar hoppa lite för långt och flackt tycker jag inte att du ska sänka efter att den har rivit. Den behöver lära sig att hoppa lite mer fyrkantigt och det gör den inte om man sänker. Din häst måste helt enkelt lära sig att ta hand om sig själv.
 
När du löshoppar ska du göra det över koppelräck och parallella oxrar, inte över stigsprång. På så sätt hjälper du hästen till en mer lämplig teknik.
Samma sak gäller i den uppsuttna hoppningen. Där kan du till exempel bygga upp en serie med bom in, sedan 6,10 meter till en parallell oxer (kan vara 50 centimeter till att börja med), sedan 6,70 till ytterligare en oxer (som också den kan vara 50 centimeter i början).
När du hoppat serien en eller två gånger på ett bra sätt kan du höja oxrarna till kanske 80 centimeter. Dessutom länger du ut första oxern lite grann mot hinder nummer två, så att hästen måste "explodera" lite mer och hoppa upp sig i sina språng. Känns detta bra kan du höja ytterligare någon gång.
Studshoppning kan också hjälpa en sådan här häst.

Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar