Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Oförsiktig unghingst som struntar i hindren

Hej!

Jag har en fråga angående min femåriga halvblodshingst. Han är nyligen inhoppad av mig och har varit hoppad lite lagom i cirka sex månader. Jag har hoppat mycket småhinder och enstaka oxrar upp till en meter, han är dessutom mycket löshoppad. Hingsten har väldigt bra teknik, hoppar "starkt" och är i luften länge. 
MEN han slarvar väldigt ofta (löshoppning och kryss), tappar tekniken, river hela hindret och bryr sig inte. När detta inträffat brukar han få jogga lite, ta igen sig, sedan hoppa lite lägre och så höjer jag lite så småningom.
Han är duktig på att själv besluta när han ska hoppa av, men hoppar mer än gärna lite väl långt. Han reds in av mig och är bara riden i ett år. Så, vad kan jag göra för att få honom att bli mer rädd om sig och inte bara strunta i hindret?

Jättetacksam för svar!


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Eftersom din häst verkar hoppa lite för långt och flackt tycker jag inte att du ska sänka efter att den har rivit. Den behöver lära sig att hoppa lite mer fyrkantigt och det gör den inte om man sänker. Din häst måste helt enkelt lära sig att ta hand om sig själv.
 
När du löshoppar ska du göra det över koppelräck och parallella oxrar, inte över stigsprång. På så sätt hjälper du hästen till en mer lämplig teknik.
Samma sak gäller i den uppsuttna hoppningen. Där kan du till exempel bygga upp en serie med bom in, sedan 6,10 meter till en parallell oxer (kan vara 50 centimeter till att börja med), sedan 6,70 till ytterligare en oxer (som också den kan vara 50 centimeter i början).
När du hoppat serien en eller två gånger på ett bra sätt kan du höja oxrarna till kanske 80 centimeter. Dessutom länger du ut första oxern lite grann mot hinder nummer två, så att hästen måste "explodera" lite mer och hoppa upp sig i sina språng. Känns detta bra kan du höja ytterligare någon gång.
Studshoppning kan också hjälpa en sådan här häst.

Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.