Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ponny som tappar bjudning när den ser hinder

Hej,
 
Vi har en D-ponny som blir seg och tappar bjudning så fort det står hinder i ridhuset. Ponnyn är fem år och har hopptränat för tränare en gång i veckan i ungefär sex månader. Hon stannar oftast inte på hindren utan är mer allmänt seg. Ponnyn går dressyr på LB-LA-nivå och där har hon mycket mer energi och driv. Vad ska vi göra för att få henne mer tänd i hoppningen?


KG Svenssons svar:

Hejsan!
 
Det låter som att det är en riktig dressyrponny ni har, vissa hästar visar väldigt tydligt vad de gillar. Sex månader är kort tid, jag tycker att ni ska fortsätta i sex månader till innan ni avgör om ni helt ska ge upp hoppningen eller inte. Med mer erfarenhet kan det eventuellt vända för ponnyn.
 
Om inte tycker jag att ni ska vara glada för och uppmuntra att hästen gillar dressyr. Om man hoppar för mycket på en häst som alls inte vill finns risk både för att hästen får dålig självkänsla och för att ryttaren lägger sig till med ryttarfel. Men som sagt, ge den lite mer tid först!
 
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar