Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ponny som inte alls vill hoppa på tävling


Publicerat: 2009-12-17

Hej!
 
Jag har en underbar ponny som jag haft i två år nu. Men vi har hela tiden haft problem med tävlandet.
Hemma och på träning har hon alltid gått jättebra och då hoppar vi banor på 1,10 i sömnen. Men när vi kommer ut på tävling går det bara inte. Det första halvåret fungerade ingenting, men så vann vi en tävling och blev placerade i varje start i några månader. Så fick hon vintervila förra vintern och sedan dess har vi inte kommit runt i en enda start. Vi har hoppat clearround på 50 centimeter, men hon vägrar ändå hela tiden. Jag vet inte vad jag ska ta mig till med henne längre.


KG Svenssons svar:

Hej,
 
När Rodrigo Pessoa var på Strömsholm och höll clinic hade han bland annat ponnygrupper. Och då sa han att ”man kan aldrig slå en ponny, vill den inte så vill den inte”. Lite så är det faktiskt. Om vi jämför med människor så älskar vissa att rida, andra älskar att åka skidor och ytterligare någon älskar att cykla. Det handlar dels om anlag, dels om självförtroende.
 
När det gäller hästar finns det rena träningsprodukter som går jättefint på träning men som kollapsar på tävling. Vi såg det ofta förr på halvblodssidan, när aveln inte hade kommit så långt som nu. Det kunde handla om hästar som stod vid grinden och stegrade sig istället för att hoppa när det blev tävling.
 
Om jag ska ge dig ett råd så blir det att du inte ska hoppa för högt på träning. Träningen ska bygga upp hästens självförtroende så att den är modig när den väl kommer ut. Vissa resonerar bakvänt, att om hästen hoppar högt på träning tycker den att hindren ser små ut på tävling sedan. Men så funkar det inte. Det viktigaste är att hästen stärker sitt självförtroende på träningen, vilket sker genom att den slipper få konstiga språng i kroppen. Ta ner den i höjd ett tag och sträva efter att alla språng ska bli korrekta och lika varandra.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar