Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ponny som inte alls vill hoppa på tävling

Hej!
 
Jag har en underbar ponny som jag haft i två år nu. Men vi har hela tiden haft problem med tävlandet.
Hemma och på träning har hon alltid gått jättebra och då hoppar vi banor på 1,10 i sömnen. Men när vi kommer ut på tävling går det bara inte. Det första halvåret fungerade ingenting, men så vann vi en tävling och blev placerade i varje start i några månader. Så fick hon vintervila förra vintern och sedan dess har vi inte kommit runt i en enda start. Vi har hoppat clearround på 50 centimeter, men hon vägrar ändå hela tiden. Jag vet inte vad jag ska ta mig till med henne längre.


KG Svenssons svar:

Hej,
 
När Rodrigo Pessoa var på Strömsholm och höll clinic hade han bland annat ponnygrupper. Och då sa han att ”man kan aldrig slå en ponny, vill den inte så vill den inte”. Lite så är det faktiskt. Om vi jämför med människor så älskar vissa att rida, andra älskar att åka skidor och ytterligare någon älskar att cykla. Det handlar dels om anlag, dels om självförtroende.
 
När det gäller hästar finns det rena träningsprodukter som går jättefint på träning men som kollapsar på tävling. Vi såg det ofta förr på halvblodssidan, när aveln inte hade kommit så långt som nu. Det kunde handla om hästar som stod vid grinden och stegrade sig istället för att hoppa när det blev tävling.
 
Om jag ska ge dig ett råd så blir det att du inte ska hoppa för högt på träning. Träningen ska bygga upp hästens självförtroende så att den är modig när den väl kommer ut. Vissa resonerar bakvänt, att om hästen hoppar högt på träning tycker den att hindren ser små ut på tävling sedan. Men så funkar det inte. Det viktigaste är att hästen stärker sitt självförtroende på träningen, vilket sker genom att den slipper få konstiga språng i kroppen. Ta ner den i höjd ett tag och sträva efter att alla språng ska bli korrekta och lika varandra.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar