Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ponnyn vägrar att hoppa när det blir högre – varför?


Publicerat: 2014-01-10
Hej!
  
Jag har ett 13-årigt D-ponnysto som jag har haft i cirka åtta månader. Vi hoppar 1,10-1,20 på träning, hon har hela tiden öronen framåt och lyssnar klokrent! I början tävlade vi LD/LC, vi hoppade det med nollor och en massa placeringar, hon var hur fin och lyhörd som helst - och verkligen på. Sedan avancerade vi upp i klasserna och nu hoppar vi LC/LB, vi har nollor och placeringar där med.
  
Under hösten debuterade vi LA men det har inte gått alls, jag har hoppat tre LA-rundor och varje gång blivit utesluten. På framhoppningen har hon taggat till som bara den, haft öronen framåt och bara velat hoppa, men sen inne på banan har hon bara dött. Det går bra första, andra och tredje hindret, men sen lägger hon av totalt.
  
Nu har det även blivit så i LB-klasserna och jag vet inte vad jag ska göra. Eftersom hon är hur fin och framåt som helst på träning och på framhoppningen. Börjar tvivla på mitt ridande och börjar tappa intresset, har tänkt att gå ner i klasserna och börjat om, men då blir hon bara slarvig och river i stället. Vad ska jag göra?
  
MVH Sophia

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Om du absolut vill hoppa de högre klasserna kan det tyvärr vara så att du måste byta ponny. De flesta ponnyerna klarar av att ta sig över upp till LB, men sedan krävs det mer ”hjälp” från ryttaren om hästen ska hålla motivationen uppe. Om den gång på gång får ett omtramp, eller tvingas rädda situationen genom att hoppa av stort eller trångt, ger den snart upp.
  
Jag skulle vilja veta mer om vad ponnyn har gjort hos sin tidigare ryttare, har den gått de högre klasserna där? I så fall kan det vara idé att ta kontakt med den ryttaren igen och att låta honom eller henne rida hästen, för att se om problemet kvarstår.
Jag skulle annars råda dig att ta kontakt med en annan duktig ryttare, som kan hoppa upp på hästen och bedöma om den har en begränsning i sin kapacitet - eller om det ”bara” gäller att rida och träna den så att den hoppar. Arbeta annars mycket med markbommar – så att hästen börjar tycka om sina språng igen.
  
Förklaringen till att detta endast sker inne på tävlingsbanan är troligtvis att den situationen alltid är ny för hästen. Nya hinder, nya distanser – ryttaren kanske ändrar sin ridning lite lite grann. När det då börjar bli högt och svårt är det inte konstigt om den ger upp.
Så – ta hjälp av förra ägaren eller av en annan duktig ryttare, fundera på om du inte kan tänka dig att gå ner i klasserna, och arbeta mycket med markbommar för att ge hästen en chans att komma bra på hindret.
  
Lycka till!
KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar