Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Rädd för oxer-kombinationer efter rejäl krasch

Hej KG!
 
Jag har en 13-årig valack som jag har ridit upp till 130, han är klok, rädd om sig med mera. Men 2005 kraschade vi i en kombination med oxer in, ganska rejält. Sedan dess har vi haft problem, eller rättare sagt jag har haft problem, med det.
 
Jag har gått ner i klasser, tränar för b-tränare och har tagit det lugnt med tävlandet. Det blir att jag bromsar, backar honom in till kombinationerna - särskilt när det är oxer in - vilket gör att han inte räcker till och bryter ut. Det gör han ju med all rätt, han känner att jag är tveksam, för det är en hygglig häst jag har.
 
Hur ska jag komma över problemet, det har blivit som en broms för mig, jag kommer inte ur det. Snälla hjälp mig, det är oerhört jobbigt och svårt - jag vill så gärna att det ska bli bra igen för oss!


KG Svenssons svar:

Hej,
 
Precis som du skriver handlar det om att du måste stärka dig själv mentalt. Hästen verkar inte ha tagit så mycket skada av kraschen, utan det är framför allt du som har blivit rädd och osäker.
 
Jag tycker att du ska hoppa många låga oxrar på träning. Se det som lite mängdträning, strunta i koppelräcken ett tag och hoppa bara oxrar.
 
Bra är att lägga upp träningen i serieform. Då stämmer avstånden och du riskerar aldrig att komma fel på oxrarna. Jag föreslår att du ställer upp fyra små oxrar efter varandra. Inhoppet kan vara 50 centimeter, sedan lägger du på 10 centimeter på varje - tvåan är 60 centimeter, trean 70 och fyran 80. Avstånden lägger du på 6,10 meter mellan ettan och tvåan, 6,40 meter mellan tvåan och trean och 6,70 meter mellan trean och fyran.
 
När du känner att du trivs med serien kan du höja, men inte högre än att du fortfarande känner dig tillfreds med övningen och kan rida på utan att störa hästen. Höj inte insprånget för mycket, första hindret får maximalt bli 80 centimeter högt.
 
Den här övningen kan du köra en gång i veckan tills spärren släpper. Det handlar om att du måste bli vän med oxrarna, du ska lära dig att tycka om oxrar! Genom att du kommer rätt varje gång, och kör samma övning om och om igen, kommer du så småningom att känna dig trygg.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar