Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Rädd för oxer-kombinationer efter rejäl krasch

Hej KG!
 
Jag har en 13-årig valack som jag har ridit upp till 130, han är klok, rädd om sig med mera. Men 2005 kraschade vi i en kombination med oxer in, ganska rejält. Sedan dess har vi haft problem, eller rättare sagt jag har haft problem, med det.
 
Jag har gått ner i klasser, tränar för b-tränare och har tagit det lugnt med tävlandet. Det blir att jag bromsar, backar honom in till kombinationerna - särskilt när det är oxer in - vilket gör att han inte räcker till och bryter ut. Det gör han ju med all rätt, han känner att jag är tveksam, för det är en hygglig häst jag har.
 
Hur ska jag komma över problemet, det har blivit som en broms för mig, jag kommer inte ur det. Snälla hjälp mig, det är oerhört jobbigt och svårt - jag vill så gärna att det ska bli bra igen för oss!


KG Svenssons svar:

Hej,
 
Precis som du skriver handlar det om att du måste stärka dig själv mentalt. Hästen verkar inte ha tagit så mycket skada av kraschen, utan det är framför allt du som har blivit rädd och osäker.
 
Jag tycker att du ska hoppa många låga oxrar på träning. Se det som lite mängdträning, strunta i koppelräcken ett tag och hoppa bara oxrar.
 
Bra är att lägga upp träningen i serieform. Då stämmer avstånden och du riskerar aldrig att komma fel på oxrarna. Jag föreslår att du ställer upp fyra små oxrar efter varandra. Inhoppet kan vara 50 centimeter, sedan lägger du på 10 centimeter på varje - tvåan är 60 centimeter, trean 70 och fyran 80. Avstånden lägger du på 6,10 meter mellan ettan och tvåan, 6,40 meter mellan tvåan och trean och 6,70 meter mellan trean och fyran.
 
När du känner att du trivs med serien kan du höja, men inte högre än att du fortfarande känner dig tillfreds med övningen och kan rida på utan att störa hästen. Höj inte insprånget för mycket, första hindret får maximalt bli 80 centimeter högt.
 
Den här övningen kan du köra en gång i veckan tills spärren släpper. Det handlar om att du måste bli vän med oxrarna, du ska lära dig att tycka om oxrar! Genom att du kommer rätt varje gång, och kör samma övning om och om igen, kommer du så småningom att känna dig trygg.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.