Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Träna teknik med relaterade avstånd

Hur kan man förbättra hästens teknik genom att rida linjer med olika avstånd? Vad jag har förstått så kan man korta för att göra språngkurvan bättre? Mvh Sara

KG Svenssons svar:

Hej!

Du skriver inget om vad för slags häst frågan gäller, så det blir ett generellt svar. Förr var det så att man gärna kortade avstånd mellan hindren för att hästen skulle ”sätta” sig mer och därmed ”tvingas” att hoppa rundare språng. Men nu ser vi mindre och mindre av den typen av träning.
I stället fokuserar man mycket på att lära hästen att gå på rätt antal språng på relaterade avstånd, i bibehållen rytm och i balans. Att hästen går i balans är ett måste för att den ska kunna utveckla sin teknik. Därför gäller det för ryttaren att kunna rida hästen i balans på de relaterade avstånden, för att den ska kunna få ett bra språng.

Jag återkommer ständigt till den klassiska övningen med 21,5 meter mellan ett koppelräck och en oxer. Bygg oxern så att den kan hoppas från båda hållen. På det avståndet ska hästen gå på fem galoppsprång på träning, visst kan man klämma in sex också – men i så fall helst när hindren är något lägre. När de höjs upp är det fem som gäller.
Här är det viktigt att man sätter upp galoppen ordentligt så att man inte får för kort galopp fram till hinder nummer två. Om du har problem att räcka fram kan utdragna markbommar vara en hjälp för hästen att få ett bättre avstamp. Den här övningen kan du inleda med att hoppa hindren var för sig. 3,5 meter framför och bakom koppelräcket kan du lägga en bom som gör att hästen blir mer uppmärksam på att komma ner och landa i balans, så att den inte rusar iväg i landningen.

Lycka till!
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.