Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ryttare som bromsar fram till hindret

Hej,
 
Min 16-åriga dotter har börjat rida stor häst för 1 1/2 år sedan. Vår storhäst är ett känsligt sto på elva år som gått 1,30 med förra ägaren. Min dotter har börjat att "måtta" sig fram till hindren. Hon tar halvhalt efter halvhalt ända fram till hindret, vilket då gör att hästen stannar.
 
Hon säger att hon inte ser om hon ligger rätt eller fel och därför måttar hon så att hon ska komma rätt. MEN då stannar ju hästen istället och min dotter blir ledsen för det. De få gånger hon inte måttar utan istället lägger till benen - då hoppar hästen. Min dotter har nu dåligt självförtroende och jag antar att även hästen börjar få det. Vi har beslutat att gå ned till 90 och 1 meter igen på tävlingarna.
 
Hur ska jag kunna hjälpa min dotter att sluta måtta? Det är liksom lite psykiskt, hon törs inte lita på att hästen hoppar. Det har blivit en ond cirkel. Finns det någon bra övning?

Snälla - vi behöver hjälp! 


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Ponnyer har nästan alltid rätt steglängd vid hoppning, på något sätt kommer de rätt på hinder "av sig själva". Men när ryttaren kommer upp på stor häst finns inte denna "automatik" på samma sätt.
 
När man rider stor häst måste man själv skapa steglängden, det handlar om att träna på att korta och länga galoppen tills det sitter - gärna över bommar på marken. Din dotter måste alltså träna och göra sig själv medveten om tempo och steglängd. Det handlar inte om att backa hästen ("måtta") tills den kommer rätt, utan om att sätta rätt galopp i den från början.
 
Jag tycker att ni ska skaffa en A-tränare som har lång kunskap och erfarenhet - och som kan förklara för din dotter. Hon måste bli tempomedveten och lära sig känna hur långa galoppsprången är, det är enda sättet att bli bra. Genom att lära sig att känna tempot kommer hon också att lära sig att se avstånd.
 
Personligen tror jag inte att det handlar så mycket om psykologi som att hon behöver hamna hos rätt tränare. Så här är spelreglerna för att kunna rida stor häst och då gäller det att ha en skicklig "mentor" att lära sig av.
 
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar