Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen vägrar på oxrar efter att ha kraschat


Publicerat: 2012-09-11
Hej!
  
Jag har en ponny som jag tävlar både dressyr och hoppning med. Det har dock alltid varit tydligt att det är hoppning hon tycker om bäst, hon vägrar i stort sett aldrig och man har verkligen märkt på henne hur kul hon tycker att det är.
   
På senaste tävlingen skulle vi debutera LA, och på grund av att hon var trött kraschade vi flera gånger på framhoppningen (i oxern). Efter detta har hon inte varit sig lik och vägrar på oxrar. Hon är jättepigg och springer på innan hindret, men dör ut lite innan och stannar framför det. Senaste banan vi hoppade gick hon bra när vi hade hoppat några hinder, och hon är jättepigg och glad i allt annat vi gör, så det verkar inte som att hon har ont.  
  
Jag vet att mitt eget självförtroende blev sämre efter krascharna vi fick på den senaste tävlingen, kan det vara så att min ponny också minns det - och att det är därför hon vägrar på oxrar?

KG Svenssons svar:

Hej,
  
Det låter som att du kanske har avancerat lite för snabbt i klasserna. Ett ekipage som är redo att hoppa LA ska inte få de problemen på framhoppningen. Nu måste du jobba varje dag med att bygga upp både ditt eget och hästens självförtroende igen. Prata med din tränare om ett upplägg som passar er.
  
Det är nog en bra idé att gå ner i klasserna och få rutin på lägre höjd igen innan du åter hoppar högt på tävling. Hästen måste få tillbaka tilliten för att kunna hoppa oxrar bra igen.
Jag anser inte att det är jätteviktigt att maxa oxern på framhoppningen på en tävling. Det är bättre att hästen får ett par bra språng på en lägre oxer där bakbommen är något högre än frambommen (ett stigsprång). Ett sätt att förenkla för hästen är också att rulla ut markbommen framför hindret.
  
Det här kan växa och bli ett jätteproblem för dig och din häst, så du måste ta detta på allvar nu och reda ut det innan det är för sent. Ta som sagt hjälp av din tränare - och hoppa lägre hinder så att hästen känner att den klarar av det innan du sätter press på den igen.
   
Lycka till!
/KG


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet