Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Att tömköra över bommar

Jag har börjat tömköra min häst över bommar men kommer inte på några bra övningar, kan du hjälpa mig? Du som tömkör mycket hästar, vad är det vanligaste problemet du märker hos dem?

KG Svenssons svar:

Hej!

Du kan lägga bommar i hörnen, så att hörnpasseringen görs över bommarna. Lägg tre bommar, öka sedan till fyra och sedan till fem vartefter hästen lär sig hur den ska göra. Lägg bommarna så att avståndet blir längre ju längre ut hästen går på dem, avståndet kan variera mellan 80 centimeter och 1,30 meter - alltså att det är kortare på insidan och längre på utsidan. Kom sedan i trav och låt hästen rulla över dem ett par gånger, först bara över de tre bommarna och öka sedan antalet bommar när hästen förstår vad det rör sig om. Se till att det längsta avståndet inte blir för långt.

När hästen travar över bommarna vill man att den ska stanna upp lite i sitt svävningsmoment, man kan säga att den ska få en bättre kadens i traven – eller att traven ska gå mot passage. Det är viktigt att hålla stödet på yttertömmen men att passa så att hästen inte smiter utåt, det är väldigt vanligt. Hästen ska trampa igenom bommarna – inte springa över dem.

Du kan också lägga tre galoppbommar med tre meter emellan på den öppna delen av volten. Galoppera igenom dem och se till att du har lika stöd på båda tömmarna. Det är lätt att hästen glider utåt här också, se till att hästen inte har för mycket fart med sig in i serien utan lär den att galoppera utan att öka takten. För att höja svårighetsgraden kan du lägga upp ena sidan på mittenbommen på en sockerbit, eller kanske till och med lägga upp varannan sida på varannan bom – så att det blir som en kryss-serie. Då blir det lättare för hästen att stanna upp lite och inte bara skyffla ut hovarna framåt.

Det vanligaste felet jag upplever när jag tömkör andras hästar är att de drar sig utåt, samt att de lägger sig i handen och har svårt att förstå förhållningen. Inte minst ser jag detta på dressyrhästar som rids med mycket säte och skänkel. De har svårt att koppla ihop mun med bakben, koordinationen däremellan finns inte riktigt. Med dem jobbar jag mycket med övergångar, tills de förstår vad en förhållning betyder. Till att börja med är det vanligt att de först ligger på, när man tar en förhållning släpper de i handen utan att ha bakbenen med sig – benen springer liksom på utan att hästen tar stöd på bettet.

Det som är en stor fördel med att tömköra är att hästarna verkligen bjuder på framåt, de hittar framåtbjudningen där väldigt fint. Lycka till! OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.