Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Så tränar du bort "gunghästgaloppen"


Publicerat: 2013-01-21
Hej! Jag har en stor valack på 175 centimeter. Han hoppar som en gud, men får lätt den där "gunghäst"-galoppen som många större hästar kan få. Vad kan jag träna på för att få honom mer framåt - och även hitta den där kvicka galoppen?

KG Svenssons svar:

Ett tips jag kan ge dig är att börja räkna takten i galoppen. Tänk tretaktsgalopp och räkna i varje språng - en-två-tre, en-två-tre. Det är viktigt att du hittar en harmoni i takten.
Många rider i en fyrtaktsgalopp, med en stark drivning i rumpan. Det är viktigt att tänka på att du lugnar din egen sits och är lätt i handen och i rumpan, utan att driva för mycket framåt.
   
För att komma tillrätta med problemet är en lösning att öka och minska volten i galopp. Det är lättare att hitta takten om du går in på volten i en liten sluta, alltså där du tar in bakdelen något innanför framdelens spår. Då får hästen lättare att sätta in bakbenen under sig och på så sätt hålla balansen. Därmed kan du också hålla hästen lätt i handen, men galoppera den i kortare språng. Och glöm inte att räkna! En-två-tre, en-två-tre!
  
Lycka till!
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar