Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ska hästen taxera på egen hand – eller med ryttarens hjälp?


Publicerat: 2013-07-15
Hej!
  
Jag undrar lite över taxering vid hoppning. Jag vill minnas att jag fått lära mig att vid lägre hinder låta hästen taxera själv, och även när det gäller unga hästar för att de ska hitta ett naturligt sätt att hoppa. Detta även om hästen egentligen kommer ganska fel, för att den ska kunna lära sig av sina egna misstag till nästa gång.
  
När det sedan blir högre hinder har jag fått lära mig att ryttaren bör sköta taxeringen och bedöma var avsprångspunkten ska vara. Men hur är det "egentligen" (enligt dig)? Borde jag alltid låta hästen hitta sin egen avsprångspunkt, eller borde jag kanske alltid hjälpa hästen att hitta bra avstånd till hindret och ett bra ställe att hoppa av? (Med undantag för att det finns hästar som mer eller mindre kräver att man som ryttare hittar avsprångspunkten.)
Och, om det är vettigt att rida som jag minns, när borde man själv börja ta hand om taxeringen?

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Du resonerar helt rätt. För den unga hästen gäller det att lotsa den fram till hindret, den är ju inte i balans eller helt framme mellan hand och skänkel ännu - utan måste själv hitta fram till hindret men med ryttarens lotsande hjälp.
Hästar som går unghästtävlingarna, som Breeders, har dock andra krav på balans och att vara mellan hand och skänkel, i de tävlingarna ställs det extremt höga krav på balans fram till hindret.
  
När det däremot gäller äldre hästar beror det mycket på ryttarens skicklighet när det kommer till att ”lägga” hästen rätt på hinder, eller bestämma när den ska ta av. Har du hästen mellan hand och skänkel och du i anridningen lättar på handen för att i stället få den mellan skänkel och hinder – så att den taxerar framåt – är du rätt på det.
  
Man brukar prata om att hästen ska ta av lika långt före hindret som det är högt, detta gäller framför allt koppelräck upp till 140 centimeter. Blir det högre vill man få hästen något närmare hindret.
  
Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar