Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Sto som rusar mot hindren


Publicerat: 2005-12-22
Hej KG!

Jag har ett stort problem med mitt sto. När vi har hoppat ett eller två skutt på ett hinder så blir hon den tredje gången bindgalen och stänger helt av för förhållningar före och efter hindret.
Man ser på henne att hon tycker att det är himla roligt men det är inte lika kul för mig som sitter på. Det går väldigt fort! Har provat att ställa upp många studsserier och kombinationer så att hon måste tänka till och lugna ner sig. Men det är samma historia där, det går två skutt och den tredje gången rusar hon iväg, tar första hindret med en hårsmån men efter det så flyger bommarna.

Har du något tips som kan hjälpa mig?


KG Svenssons svar:

Hej!

Rent generellt kan man säga att sådana här hästar oftast har fått lära sig fel från början.
Att rusa mot hinder är inget som hästar gör rakt upp och ner av sig själva utan är något som ryttaren har låtit den göra under grundutbildningen. Hästen har fått ett beteendemönster som man måste förändra. Det har tagit tid för den att skaffa sig beteendemönstret och det kan ta ännu längre tid att lära om.

För det första ska man hoppa låga hinder. Det ska vara korta avstånd, hästen får aldrig känna att det är långt fram till nästa hinder. Varje gång hästen behöver öka för att nå fram kommer nämligen det gamla beteendet att komma tillbaka.
Förutom att bygga serier med korta avstånd kan du lägga ut galoppbommar på tre meters avstånd mellan hindren i serien. Det hjälper hästen att hålla jämna galoppsprång. Däremot är det inte alltid som studshoppning fungerar så bra på sådana här hästar.

Ofta har de här hästarna också lärt in beteendemönstret att ju mer ryttaren förhåller med handen desto hetare blir de. Det gäller att hålla kort galopp hela tiden, acceptera inte att hästen rusar när du förhåller. Om du bromsar ska den gå i det tempo som du vill. Det är som när man kör bil, då skulle man aldrig acceptera att bromsen inte tog!
Det handlar också om balans, både hos hästen och ryttaren. Ryttaren får inte sitta så att han eller hon stör hästen. Sitt inte för djupt i sadeln, då kan det nämligen hända att du trycker på hästen omedvetet med sitsen och det blir en katapulteffekt.

Lycka till med din häst!
Vänliga hälsningar,
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar