Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Svårt för att bedöma avståndet

Hej!
 
Jag har ett litet problem. Och det är att när jag kommer mot ett hinder så ser jag inte förrän jag kommer närmre om vi är rätt eller fel på hindret. Och om vi ligger fel, då bromsar jag istället för att låta honom hoppa långt eller ta ett extra galoppsprång, då han är väldigt snäll och gör det om jag ber honom om det.
Jag undrar om du har något tips på vad jag kan göra för att antingen lära mig se avstånden bättre eller att helt enkelt låta honom taxera själv? För det är ju inte bra för hans självförtroende att jag bromsar upp honom varje gång vi kommer fel.
 
Vore mycket tacksam för svar!
Mvh
Jenny


KG Svenssons svar:

Hej Jenny!
 
Det allra bästa tipset är att galoppera över bommar dagligen. Det kan antingen vara enkla bommar på marken eller att de ligger på en sockerbit och är lite upphöjda. Att rida över bommar sliter inte på hästen, men hjälper till att få in känslan för avstånd hos ryttaren på ett väldigt bra sätt.
Har man dessutom möjlighet att rida flera hästar och på så sätt hoppträna oftare så underlättar det också.
Ett konkret tips är att lägga ut två bommar med 19 meter mellan (för stor häst) och sedan arbeta med att variera galoppsprången mellan, från fyra stycken (vilket blir väldigt långt) till att få in så många som möjligt.
 
Lycka till!
KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar