Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Tittig häst som inte vill gå fram till hindren


Publicerat: 2009-09-17

Hej!
 
Jag behöver verkligen hjälp med det här problemet. Min häst är otroligt tittig på hinder ute på tävling och träning. Han är sju år, tycker att det är jätteroligt att hoppa och är positiv att rida.
 
Jag känner att han blir "rädd" cirka åtta meter framför hindret, och han kollar så mycket att han nästan slutar gallopera - vilket leder till att avsprånget blir helt fel och det nästan blir jämfotahopp över. Jag försöker hela tiden att hålla skänkeln om honom och visa att han ska fram till hindret i samma galopp, men det går inte.
 
Har du något bra tips på hur man ska göra? På framhoppningen på en tävling kan han vara lugn och hoppa utan problem, men när han kommer in på banan blir han som förbytt.


KG Svenssons svar:

Hej!

Det din häst måste lära sig är att vara framme för skänkeln, det du beskriver är nästan alltid symptom på brist på uppmärksamhet och respekt gentemot ryttaren. Om hästen inte går fram för hjälperna, fram emot handen, går det inte att hoppa. Det blir extra svårt om den blir lite spänd, till exempel på en tävling.

Mitt förslag är att du går tillbaka till enkla grundövningar. Börja med galopp över bommar. På volt kan du exempelvis ha 2,40 meter mellan dem, på rakt spår något längre. Lägg 4-6 galoppbommar på rad (öka successivt) och rid på detta tills ni har en galopp som stämmer och du känner att du har en häst som fungerar mellan hjälperna, som kommer rätt på bommarna utan att nudda eller slå i dem.

När galoppbommarna fungerar kan du ställa upp två relativt låga koppelräck med 21 meter mellan. I vanliga fall brukar man säga att 21 meter är fem galoppsprång, men börja med att rida på sex så att hästen inte får svårt att nå fram. När du känner att du har ett bra tempo och hästen är framme för hjälperna kan du höja upp lite och rida på fem galoppsprång. Men det förutsätter att du både kan korta och länga galoppen, så att hästen svarar och förstår vad du menar.
Du kan också hoppa på en stor åtta över hindren, så att det blir två enkelhinder där du får träna på att svänga och reglera galoppen.

Jag tycker att du ska börja med sådana här enkla och banala övningar innan du ger dig på serier eller banor, där det är större risk att ni misslyckas.
Det behöver absolut inte vara högt, din utmaning ligger i att hitta en bra galopp för hoppning. På tävling ska hästen gå i 350-meterstempo - det måste den först och främst klara av hemma på träning innan ni åker ut.

Lycka till!

Vänliga hälsningar,
KG 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar