Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Kan man träna på att få en närmare avsprångspunkt?

Hejsan,
  
Jag undrar om det finns några bra övningar för att få hästen att hoppa av närmare hindret? Det är inga stora justeringar som behöver göras, men om jag bara kan hamna lite närmare känns det som att språngkurvan skulle bli bättre. Det är mer ett ryttarfel än hästfel som jag behöver justera. Tacksam för lite hjälp med bra övningar!


KG Svenssons svar:

Hej,
  
Det bästa är att galoppera mellan bommar för att få en bra steglängd och avsprångspunkt. Börja med ett galoppsprång, sedan två, sedan tre, sedan fem – och ha slutligen hinder i samband med bomövningarna. Tre meter mellan bommarna blir lagom för en stor häst – och inte några höga hinder. Att galoppera så skapar en rytm och en steglängd, bommarna gör helt enkelt att steglängden och därmed "avhoppet" blir bra.
  
Det får inte vara för långt mellan hindren när du sedan börjar hoppa – utan 20,5 eller 21 meter på fem galoppsprång snarare än 22. Ha bommar mellan hindren så att det nästan blir som en bana med bommar. Det kan alltså vara en bana med fyra hinder och sedan bommar emellan. Där kan du sitta och galoppera runt och runt, hästen rättar sin rytm och steglängd efter bommarna.
  
Börja med att ha den första bommen tre meter innan hindret och sedan nästa på sex och nio meter efter. Det går att rida övningen både på böjt och på rakt spår.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar