Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur träna inför 1,20-debuten?

Hej!

Jag har under sommaren tävlat ganska framgångsrikt i 1,10 till 1,15 och funderar nu på att ta steget upp till 1,20 under innesäsongen. Vad skulle du säga är den största skillnaden? Många jag pratar med säger att klivet upp från 1,10 till 1,20 är stort och att det genast blir så mycket svårare.

Jag har ju sett många 1,20-klasser och rider 1,20-1,30 på träning – men har aldrig tävlat högre än 1,15. Hur kan skillnaden vara så stor på tio centimeter? Vad är det viktigaste att tänka på i övergången, vad behöver jag fokusera på mest? Mer galopp, mer tryck eller vad? Min häst är ganska tacksam och gör för det mesta det jag ber den om, men vi får det ofta lite kort på distanserna. Det jag är lite orolig för är att han inte ska räcka fram och kunna ta av bra när det blir högre.

Så kort och gott – vad är den stora skillnaden mellan 1,10 och 1,20? Vilka problem brukar man stöta på och vad ska jag lägga vikten på under träningen? Jag tänker att jag ska debutera 1,20 i slutet på oktober och har inga tävlingar inplanerade fram till dess, utan fokuserar på att träna. Låter det klokt, eller borde jag fortsätta tävla 1,10 fram till debuten?

Tacksam för svar!


KG Svenssons svar:

Hej!

Till att börja med är det viktigt att tänka på att det är stor skillnad mellan att tävla inne och ute. Inne står hästarna normalt emot mer, hindren är nya, avstånden mellan dem kortare och hindren kommer upp snabbare.
Det låter som att din häst är lite kortgalopperad när du skriver att du inte riktigt når fram på distanserna. Detta måste du träna på inför 1,20-debuten. På 1,10-nivå kan hästen ofta komma runt utan större ansträngning, men när det höjs upp till 1,20 står den garanterat emot mer. Särskilt om du har en häst som från början måste motiveras till att hålla galoppen.
Det är svårare att hoppa 1,20 eftersom det kräver mer av hästen, den behöver göra riktiga språng och slå det som man brukar kalla för ”lyror”. Är den inte tillräckligt igång och får omtramp fram till hindren tycker den med största sannolikhet inte att det är så kul, och då får du problem.

Det viktigaste du ska göra är alltså att träna inomhus, linjer på fyra-fem galoppsprång. Då får du känna hur mycket galopp du behöver. En bra övning är att ha ett räcke och sedan fyra galoppsprång (17-17,5 meter) fram till en oxer/räcke-kombination. Det spelar inte så stor roll vilket avstånd du har i kombinationen, men det normala är runt 7,30-7,30 meter.
Det är inte särskilt vanligt att hästen ”parkerar” i kombinationen om den väl har kommit in i den, det viktiga är att du kan galoppera in i kombinationen och få ett bra språng på insprånget. Här får du verkligen ett kvitto på om hästen är framme eller inte.
Klarar den det bra på 1,10 borde du inte få några problem på 1,20 – men det är viktigt att oxern är parallell. Hästen står emot mer då och detta måste ni öva på. Så det räcker inte att göra den övningen när oxern in i kombinationen är ett stigsprång, det ger inte samma effekt.

Över huvud taget är det viktigt att träna på att hoppa parallella oxrar på 1,20. Hästar som inte riktigt är framme för skänkeln får svårt att ta sig över dem om du som ryttare inte vet hur du ska hjälpa dem. Jag tycker att du ska fortsätta att tävla fram till debuten, men försök att ha med dig tänket om ”mer galopp” i de kommande tävlingsstarterna, så att ni förbereder er även där.

Lycka till!
KG OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar