Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Grundarbete för häst som är stel i vänstersidan


Publicerat: 2015-03-18
Hej KG! Jag har ett femårigt hoppsto som jag skulle behöva lite tips med. Jag märkte innan jul att hon bet sig fast i vänster sida mer, och började bli ganska oliksidig. Hon behandlades sedan av en osteopat där det visade sig att vänsterbogen antagligen har fått en spark på sig – och därigenom blivit ordentligt låst.
  
Problem med bogarna tar ju lång tid att fixa helt och det kräver extra mycket av mig som ryttare, jag måste vara konsekvent och noggrann i ridningen för att få henne att jobba liksidigt. Vi jobbar dagligen med att mjuka upp bogarna och övar rakriktning och så vidare. Problemet blir dock väldigt tydligt i hoppningen, där vänster bog ofta flyter iväg i höger varv. På samma sätt har jag svårt att få ut henne i hörnen i vänster varv och verkligen ta ut vägarna ordentligt. Om hon stannar smiter hon alltid åt vänster.
  
Jag undrar därför hur jag bäst ska träna upp min häst på bästa sätt, för att få bort oliksidigheten i hoppningen? Finns det någon/några bra övningar? Vad bör jag tänka på när jag rider?
 
Tack för tips och hjälp!
Glada hälsningar,
Mathilda

KG Svenssons svar:

Hej!
  
Din häst är bara fem år och förmodligen växer den fortfarande i kroppen. Det är viktigt att komma ihåg när man tränar den, den behöver stärka sig och muskla sig ytterligare innan den är färdig för svårare uppgifter.
  
Det är viktigt att du tänker på att du aldrig kan ”hålla in” bogen på hästen, det här måste få en lösning i grundarbetet med den. Det är snarare så att du måste få hästen att trampa på i högersidan för att komma runt problemet. Sitter hästen fast i vänstertygeln får du vända på det och rida i höger varv, och där se till att hästen verkligen vänder inåt, utan att trycka utåt. Ställ hästen åt höger och se till att du får med ganaschen in i ställningen. Hästen får inte trycka utåt i högervarvet utan ska trampa på framåt och hitta sin bjudning där, det gäller att den verkligen kommer fram i högervarvet och stretchar ut vänstersidan. Detta genom att följa med och vända inåt, och då att den tar med sig ganaschen i vändningen.
  
Jag kan tänka mig att hästen går med öronen lite snett och att den inte riktigt kommer igenom till höger, bjudningen där är det viktigaste att hitta. Till att börja med är det arbete på volt som kan rekommenderas.
  
Lycka till!
KG 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar