Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som blir spänd och tittig på tävling


Publicerat: 2016-09-10

Hej,
  
Jag har en väldigt grön femårig unghäst som i dag startade sin första hopptävling (på hemmaklubben). Han har känts väldigt fin på träning men blev i dag spänd, vinglig och ofokuserad när vi väl kom in på banan (framhoppningen gick toppen). Han blev så pass ofokuserad att han stannade en gång, var i de tre första hindren men tog sedan resterande tre direkt – med finare och finare språng.
  
Min tanke är att han bara behöver rutin och behöver få försöka några fler gånger, lugnt och "mjukt". Men tränaren vill att jag ska vara mer bestämd och verkligen rida honom till, över och efter hindren. Hur ska jag tänka? Vad är bäst för hans framtida självförtroende? Och vad är ett bra upplägg för att få honom att tycka att även tävling är kul?


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Det var lite lustigt att den här frågan kom upp nu, jag hade ekipage med liknande bekymmer på träning häromdagen. Då gjorde de en övning där de först fick travhoppa ett kryss, sedan komma i galopp på det, detta för att få ett par bra språng till att börja med. Sedan satte jag upp ett litet koppelräck med en bom på sockerbit i framkant.
  
Eleverna fick därefter berätta när de upplevde att hästen såg hindret och när de upplevde att hästen började bjuda på det. Detta gjorde stor skillnad i anridningen för flera av ekipagen. Sedan fick de hoppa en oxer, där jag satte sockerbitshindret i bakkant, mitt i hindret så att säga. Det blev väldigt tydligt att hästarna som inte koncentrerade sig på att titta på sockerbiten hoppade allra bäst. En del av hästarna stöter ifrån ett sådant hinder, medan andra är djärvare och går fram hela vägen. Det gäller att lära känna sin häst, alltså hur den reagerar för ett okänt föremål i hindret.
  
Som nästa steg fick de rida på de här hindren på relaterat avstånd, med fem eller sex galoppsprång emellan. Ryttarna skulle verkligen känna efter när hästen bjöd på nästa hinder. När hästarna fick upp huvudet i anridningen och inte tittade på utfyllnaden blev det som allra bäst. Om hästen går med huvudet lågt och tittar ner i hindret är det väldigt svårt att rida den fram till rätt avsprångspunkt.
  
Mitt råd till dig är att alltid stoppa in utfyllnad när du hoppar. Hästen måste se så mycket det bara går, hoppa gärna vattenmatta på varje träning, se till att den hoppar mur, grindar och ja allt – utan minsta tvekan. Det handlar om att den får många språng i kroppen, på hinder som till en början kanske är ”farliga” men som den till slut vänjer sig vid. Hästen måste få se mycket innan den känner sig trygg med att hoppa.
  
Jag håller med din tränare om att du måste vara ganska bestämd mot din häst i situationer där den står emot och inte vill gå fram till hindret. Den ska ta din skänkel, men det gäller också att du är konsekvent och inte håller emot i handen samtidigt som du driver. Sådana här hästar kräver tydliga direktiv från sin ryttare.
  
Lycka till i framtiden!
  
Hälsningar
KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar