Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som hoppar åt höger

Hej,
  
Jag undrar vad som är bästa sättet att korrigera en unghäst som har börjat hoppa lite åt höger i sprången? Hästen är kollad hos equiterapeut och är helt bra i kroppen, så det är inte därför hon har börjat med detta. Är det bra att hoppa med bommar som infångare? Finns det andra bra bom- eller hoppövningar som kan hjälpa hästen att få rakare och bättre språng? Tack för hjälpen!


KG Svenssons svar:

Hej!
  
När en häst börjar hoppa så här kan det komma från löshoppningen. Då hästarna är unga och har stor galopp, som de inte riktigt kan reglera, hoppar de diagonalt för att få mer plats mellan hindren. Har man då löshoppat och lärt in detta beteende måste man lära av det.
  
Lägg två bommar på marken i ett V före hindret och två bommar som ett V efter det, så att hästen får ordentlig vägledning både i anridningen och i landningen. Om hästen hänger med ena frambenet kan man lyfta upp bommarna och lägga dem på hindret, för att uppmuntra korrekt frambensteknik. Tänk dock på att det kan ta tid att träna bort något som är inlärt och att sedan lära om till det nya.
  
Om hästen har lärt sig att exempelvis alltid landa i vänster galopp, även i höger varv, hjälper de främre V-bommarna till så att frambenen kommer upp och kan växla över rätt. De bakre bommarna hjälper den att landa i rätt galopp. Börja med att ha bommarna på marken, om det inte hjälper så lägg upp de två främre på hindret. Men inte för högt, hästen får absolut inte kunna slå sig. Det ska vara låga och fyrkantiga hinder, inte stigsprång. Fyrkantigt gör det mycket lättare för hästen att kunna byta galopp.
  
Lycka till!
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.