Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som hoppar åt höger

Hej,
  
Jag undrar vad som är bästa sättet att korrigera en unghäst som har börjat hoppa lite åt höger i sprången? Hästen är kollad hos equiterapeut och är helt bra i kroppen, så det är inte därför hon har börjat med detta. Är det bra att hoppa med bommar som infångare? Finns det andra bra bom- eller hoppövningar som kan hjälpa hästen att få rakare och bättre språng? Tack för hjälpen!


KG Svenssons svar:

Hej!
  
När en häst börjar hoppa så här kan det komma från löshoppningen. Då hästarna är unga och har stor galopp, som de inte riktigt kan reglera, hoppar de diagonalt för att få mer plats mellan hindren. Har man då löshoppat och lärt in detta beteende måste man lära av det.
  
Lägg två bommar på marken i ett V före hindret och två bommar som ett V efter det, så att hästen får ordentlig vägledning både i anridningen och i landningen. Om hästen hänger med ena frambenet kan man lyfta upp bommarna och lägga dem på hindret, för att uppmuntra korrekt frambensteknik. Tänk dock på att det kan ta tid att träna bort något som är inlärt och att sedan lära om till det nya.
  
Om hästen har lärt sig att exempelvis alltid landa i vänster galopp, även i höger varv, hjälper de främre V-bommarna till så att frambenen kommer upp och kan växla över rätt. De bakre bommarna hjälper den att landa i rätt galopp. Börja med att ha bommarna på marken, om det inte hjälper så lägg upp de två främre på hindret. Men inte för högt, hästen får absolut inte kunna slå sig. Det ska vara låga och fyrkantiga hinder, inte stigsprång. Fyrkantigt gör det mycket lättare för hästen att kunna byta galopp.
  
Lycka till!
KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar