Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som hoppar väldigt stort

Hej!
En gång i veckan rider jag ett 4-årigt sto. Hon är fantastisk i både dressyr och i skogen, men när vi hoppar så blir hon lite vildare. Även om hindret är 30 eller 60 centimeter så hoppar hon typ 30 eller 40 centimeter för mycket. Hon hoppar nästan jämfota! Jag vet att det kan vara eftergiften, men man kan inte ge för tidigt för då vägrar hon. När hon hoppar sådär stort, så tappar jag tyglarna och åker fram på halsen på henne. Snälla, hjälp mig med detta!
Kram från Annie

KG Svenssons svar:

Hej
Börja med att se till att fokusera på din egen sits. Att stå i lätt sits i galopp längre stunder gör att sitsen blir stabil och balanserad och du kan bli följsammare med handen.
Börja sedan med att travhoppa på ett litet kryss. Ungefär 3.20-3-50 m (för en normalstor häst) bakom krysset lägger du en bom. Att bommen ligger bakom hindret och inte framför gör att hästen inte överhoppar sig så mycket. När det fungerar bra så kan du övergå till att hoppa krysset i galopp, men då måste bommen ligga ca 3.50 m bakom hindret.
Börja lågt och upprepa tills det känns bra, därefter kan man höja lite i taget. Om hästen fortsätter att överhoppa sig senare så kan man gå tillbaka till det lilla krysset igen.
Det är viktigt att man lär den unga hästen rätt från början, för så som du lär in så kommer det bli i fortsättningen.
Lycka till!
KG Svensson

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar