Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Plan inför första meetinget?

Hej! I början av juni ska jag ut på mitt allra första meeting, som håller på torsdag till söndag. Mitt mål är att ta mig till finalen på söndagen (120 centimeter) och då måste man rida minst tre förklasser. Det finns totalt sex stycken – 1,10 och 1,20 torsdag, fredag och lördag.

Jag har en åttaårig valack som under förra året gick 1,10/1,20-hoppning och LB/LA dressyr. Under vintervilan har han blivit helt genomgången av veterinär och kiropraktor för att vara redo för säsongen 2015. Han är nu igångsatt igen. Hur ska jag förbereda honom så bra som möjligt till meetinget?

Vid sidan av alla "vanliga" dressyr- och hoppträningar funderar jag på att klättra, hoppa mycket styrkeövningar, pulsa i vatten och konditionsträna med intervallträning i galopp. Finns det några riktvärden vad gäller vila och arbete att sikta mot när man intervalltränar? Är detta ett bra sätt att lägga upp vårens arbete? Han har aldrig gått mer än två klasser per helg, så jag vill förbereda honom så bra som möjligt.

Tack på förhand!


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Det låter som att du har en ganska bra plan för hur du vill lägga upp träningen inför meetinget. Jag tycker att du ska tävla minst tre gånger inför denna tävlingsvecka. Starta gärna två klasser varje tävling, på höjden 1,10-1,20. Möjligen kan du lägga in en veckas vila efter den andra tävlingen, innan du gör den sista före meetinget. Låt hästen vila, gå i hagen och skritta kanske ut med den bara. Men passa så att den inte får för mycket energi i kroppen under vilan, så att den skadar sig i hagen eller så, det är ju energi du strävar efter i uppbyggandet av den inför meetinget – så ha koll på hästen under vilan.
  
Det du behöver öva på mycket är att kunna korta och länga hästen på distanser, bygg gärna banor där du både kan lägga till och ta bort ett galoppsprång på linjerna. Detta gör att ni blir mer samspelta och att du får din häst lyhörd.
Det låter ju fint med intervallträning. En häst på den här nivån bör klara intervallträning i lutning bra. Om du har de naturliga förutsättningarna i form av en bra backe med bra underlag, med viss lutning, är det att föredra så klart. Tänk en sträcka på ett par hundra meter, rid den i ett tempo som motsvarar mellangalopp, skritta nerför och upprepa detta ungefär 20 gånger. Det är så klart viktigt att du känner efter vad din häst orkar med.
  
När det sedan blir dags för meeting tror jag inte att hästen blir trött till sista dagen, om du bara har förberett den på bästa sätt. Alltså med tre ”vanliga” tävlingsdagar inför meetinget.
Inför den sista rundan är ett tips att hoppa koppelräcket snäppet högre, precis innan ni går in på banan. Då får du upp skärpan i hästen och ser till att du har den med dig framåt när du går in på banan.
  
Lycka till!
/KGOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar