Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vad ska jag köpa för sorts häst?

Hej!

Jag är en snart 14-årig tjej som har ridit i hela mitt liv, har eget stall och foderhäst. Nu har jag börjat fundera på att tävla mer seriöst med egen häst, (har tävlat i både dressyr och hopp upp till 1m / LB dressyr med goda resultat) men vet inte vad jag ska satsa på för häst. Jag är 160 cm lång och väger 49 kg, kan jag satsa på en större D-ponny eller ska jag istället köpa en stor häst på kanske 160-170 cm i mkh? Vad ska jag välja för ras, och hur mycket kostar en välutbildad häst av denna ras?

Tacksam för svar! Lydia

KG Svenssons svar:

Hej!

Det tar ungefär ett år att rida in sig på en ny häst och eftersom du är fjorton i år och inte får tävla ponny så många år till så skulle jag nog rekommendera dig att köpa en stor häst. Det är inte helt lätt att hitta en läromästare i kategori D, så en stor häst ligger det mer framtid i.

Jag tycker du ska leta efter ett halvblod med bra grundutbildning, gärna t ex en sexåring som har gått Breeders (unghästtävlingar, reds anm). Den ska ha en bra hoppstam men även vara snäll att hantera och t ex lyfta fötterna på och så vidare. En sådan häst kostar förmodligen någonstans från 80 000 kr till 200 000 kr.

Ta gärna med dig din tränare när du tittar på hästar, det tycker jag är viktigt.

Lycka till!
KG Svensson

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar