Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Valack som river hinder och trampar på markbommar


Publicerat: 2007-12-06

Hejsan!
 
Jag har en nioårig valack som är hemskt ouppmärksam på bommar, oavsett om de ligger på marken eller om det är ett hinder. Han trampar på markbommar och bryr sig inte ett dugg om han river ett hinder.
 
Själva höjden på hindret är inget problem i sig, problemet är att han är nonchalant. Jag är noggrann med min ridning och ser till att han lyssnar på mina hjälper.
 
Vad kan man göra åt problemet? Finns det några bra övningar man kan rida?


KG Svenssons svar:

Hej!
 
Försök att undvika bommar direkt på marken och träna istället på lite förhöjda cavalettis. Ha inte för långt mellan cavalettibommarna utan låt hästen få komma upp sig och samla sig lite. Han måste lära sig att använda sina underarmar bättre, troligtvis är det där problemet sitter. Vanligast är den här typen av problem på hästar med lite raka bogar och korta överarmar.
Jag har två bra hoppövningar som jag använt mig av vid den här typen av problem.
 
Övning 1:
Ställ upp en serie bestående av en upphöjd bom (cavaletti), sedan 6,10 meter till en oxer med markbom, och sedan 6,70 meter till ytterligare en oxer med markbom. Oxrarna behöver inte vara så höga men de ska vara relativt parallella, inte stigsprång, eftersom vi vill få hästen kvick i benen. Rid in i övningen i galopp med korta språng.
 
Efter hand kan du dra ut markbommarna på oxrarna så att hästen måste gå av lite tidigare. Läng även ut den första oxern, mot den andra, så att avståndet kortas. Det gör att hästen måste bli lite mer explosiv och kvick på andra oxern - och därmed tränar den upp sin frambensstyrka och teknik.
 
Om hästen fortfarande trillar ner och i hindret kan man ställa två cavalettis (gärna vita/ljusa så att de syns) ovanpå varandra, ungefär 60-80 centimeter efter sista oxern (hindret kommer då att se ut lite som en svinrygg). Det gör att hästen måste länga sig lite extra på oxern, och därmed "tvingas" den att använda underarmarna.
 
Övning 2:
En annan övning som har liknande effekt är att ställa upp fem små oxrar (maximalt 70 centimeter höga) med tre meters mellanrum. Intervallträna på övningen 6-8 gånger med paus efter varje runda. Gör detta en gång i veckan, men alltså bara 6-8 vändor genom serien per gång - det är ansträngande för hästen! Övningen tränar på sikt upp underarmarna.
 
Lycka till!
 
Vänliga hälsningar,
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar