Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Unghäst som taktar och vägrar att gå framåt


Publicerat: 2009-03-31
Hej!

Jag har en fyraåring efter Akribori som är arbetsvillig och lyhörd. Han är ganska stor, 176 centimeter och växer.
Hästen rids eller tömkörs 2-3 dagar i veckan. Han hoppas 1-2 gånger i månaden samt går uteritter. Tycker du att han aktiveras för mycket? Jag har även lagt in viloperioder.
Sist på hoppningen så ville han inte alls gå framåt. Det var bara att vänta ut honom. Kan han vara less, eller? Jag lät honom vila efter det. I traven har han dessutom börjat att takta - varför? Jag rider i lugnt tempo och försöker hjälpa honom att hitta takten, han har inte gjort så förut. Har du något tips på hur jag kan jobba honom vidare?

Mvh
C.E


KG Svenssons svar:

Hej!


Så länge du lägger in viloperioder tycker jag inte att det låter som att hästen aktiveras för mycket. Att du får problem i löshoppningen kan snarare bero på att hästen löshoppas för sällan. Det bästa är att löshoppa varje vecka i en period, kanske 6-8 veckor i sträck, och att sedan ge hästen en tids vila innan du börjar om. Om tillfällena ligger för utspritt hinner inte unghästen befästa sin hoppning och då finns risk att den bjuder dåligt eller lär in olika dumheter.
I övrigt är det viktigt att den unga hästen, när den rids, lär sig att gå fram emot ett stöd så att den får chans att hitta sin balans och bjudning. Unghästen måste acceptera handen och ridas fram emot den. Om den lär sig hjälpernas inverkan och sätts i ett korrekt arbete blir den lugn och trygg. Taktandet har med bristande disciplin att göra, hästen måste förstå din inverkan bättre så att den inte blir osäker.

Ett tips för att komma till rätta med taktande hästar är för övrigt att skritta dem i nerförsbacke. Då måste de sätta bakbenen under sig och sakta ner på tempot, annars tappar de balansen!

Lycka till!

Hälsningar,
KG Svensson
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar