Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Varför sparkar hästen bakut?

Hej! Jag har ett tioårigt sto som jag tävlar 1,20-hoppning med, och som sparkar bakut väldigt mycket. Speciellt vid hoppningen. Det händer nästan aldrig i dressyrarbetet eller ute i skogen. Men när vi hoppar så kan hon slå väldigt mycket.
 
Hon är inte sur eller tjurig, det verkar vara någonting hon har fått för sig. Hon är positiv till allt arbete och tycker att det är kul att hoppa och hoppar jättefint. Vi har kollat ryggen och den kollades regelbundet hos förra ägarna också (var även sparkig där), hon har aldrig haft något fel. Sedan går det i perioder, ibland är det inget alls och ibland mycket. Kan man träna bort detta på något sätt?

KG Svenssons svar:

Hej!
 
Det jag direkt funderar över är om hästen har haft samma sadel hos den förra ägaren som den har nu, och om det är den som påverkar hästen att sparka bakut i hoppningen. Att kontrollera sadeln är det första rådet jag kan ge.
 
Sedan finns det teorier om att hästar som sparkar bakut vid hoppning kan ha trångt mellan ryggkotorna. Det medför att språnget utlöser en irritation som får dem att sparka bakut. Detta inträffar när hästen tar större språng och måste öppna upp bakdelen för att komma över hindret, vilket kan vara förklaringen till att din häst bara sparkar bakut ibland. För att utreda detta bör du ta hjälp av en kunnig veterinär. 
 
Om du vill hjälpa hästen att komma till arbete igen efter språnget kan du ta in den på en volt som en avledande manöver, så att den inte får springa rakt fram och sparka bakut som den vill. Kom till ridning på volten innan du rider an nästa hinder.
 
Lycka till!


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar