Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hästen stannar på tävling – vad göra?

Hej!

Jag har en tävlingshäst som har börjat stanna på tävling. Ibland står han emot redan i svängen mot hindret och ska inte ens gå fram till det, han är dock inte tittig. Hur ska jag göra? Han är nyss genomgången av veterenär och är frisk. Tacksam för svar!

KG Svenssons svar:

Ja, det första jag hade sagt är ju att låta en veterinär se över hästen. Men det har du alltså redan klarat av. Då återstår det en del andra frågor, hur gammal är hästen? Vilka klasser går den? Vem har ridit den innan, har du nyss köpt den?
  
Om det gäller en unghäst har den mest troligt kommit in i en tillväxtperiod. Då gäller det att själv känna sin häst så pass bra att man genast tar bort alla krav. Unghästar har ofta sådana perioder efter mycket träning och tävling, deras kropp orkar inte och det kan uppfattas som istadighet. Bara vila kan göra att hästen kommer tillbaka.
Bra intervall är två veckor. Börja med att låta den gå i hage i två veckor, sitt upp och hoppa och känn efter. Är den sitt vanliga jag då kan du gå ut och tävla igen. Annars vilar du den i två veckor till, provar igen och känner efter. Ibland kan sex veckor krävas för att hästen ska komma tillbaka. Det är viktigt att den får vila helt, låt den gå i hage. Då hinner den också komma ikapp rent psykiskt.
  
Om det är en äldre, mer rutinerad häst det gäller är det viktigt att rannsaka sig själv som ryttare. Har du nyss köpt hästen och den tidigare har ridits av någon annan, mer erfaren ryttare, kan detta så klart bidra till dess beteende.
Jag ser ofta hästar som köps som ”färdiga” tävlingshästar av mindre erfarna ryttare. Då är det viktigt att ryttaren gör allt för att förkovra sig och skaffa sig den kunskap som behövs för att kunna rida hästen rätt, hästen gör inte rätt för alltid bara för att den en gång har lärt sig. Det är viktigt att den också får rätt signaler för att underhålla sina kunskaper.
Jag rekommenderar dig att kontakta en välrenommerad tränare som kan få hästen på rätt köl igen.
  
Lycka till!
/KG SvenssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.