Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vi tappar galoppen i svängen – vad göra?


Publicerat: 2014-04-27
Hej! Jag har ett problem med min ridning i hoppningen. På rakt spår fungerar allt som det ska, men i svängarna upp på hinder tappar min häst galoppen eftersom jag svänger med för mycket hand och för lite ben. Har du någon bra övning för att få mig att svänga mer med sätet, och på så sätt hålla galoppen i svängen? Detta skapar inte minst problem i omhoppningarna, då vi ofta kommer ur sväng och tappar rytmen helt. Vad ska jag göra?

KG Svenssons svar:

Hej!

Det låter som att du måste skaffa dig en större koll på hästens galopp, att den får ett större register i galoppen som du kan påverka som du vill. Hästen verkar inte vara framme mellan hand och skänkel och det låter som att den går ur balans när du kommer in i svängen. Tänk att du ska ha tyngden i fötterna och i stigbygeln till att börja med. Ha inte tyngdpunkten i rumpan eller knip med knäna – då blir det svårt för hästen att hitta sin balans mellan hand och skänkel.

En bra övning jag kan tipsa dig om är att lägga fem-sex bommar i en solfjäderform på kortsidan av ridbanan. Ha tre meter mellan dem till att börja med, men variera sedan genom att komma även på tre och en halv meter. Rid igenom solfjädern och känn att du hittar galoppen, rytmen och takten där. Det är viktigt att du som ryttare får en känsla för vilken galopp du ska ha i svängen.
När du har ridit igenom solfjädern ett par gånger kan det vara en idé att träna på att direkt komma på en linje, antingen på diagonalen eller på rakt spår efteråt. Ha 19 meter emellan de två hindren på linjen och då ska du rida på fem galoppsprång åt båda hållen. 19 meter är ett bra avstånd att träna på, räcker du inte fram där måste du in på volten igen och känna att du kommer in i rytmen.
  
Du behöver inte alls hoppa några höga hinder på linjerna, meningen är ju att du ska lära känna hästens galopp, inte hoppa högt i just det här arbetet. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att veta hur mycket galopp du behöver ha i svängen och hur du ska rida hästen för att komma dit. 

Lycka till!
/KG
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar