Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Vilket bett ska jag ha på häst som slår med huvudet?

Hej,
Jag har en hopphäst som är ganska stark och som vill slå lite med huvudet. Jag har ridit honom på ett gag och det funkar bra, men det gör honom lite framtung. Har även provat ett Pessoa, vilket funkar bra. Finns det något annat jag kan prova? Bor I USA och här vill de gärna slänga in skarpa bett i munnen, så det är svårt att få bra råd här.


KG Svenssons svar:

Hej!
  
Jag tycker att ett gummipelham-bett är mycket bra. Det är milt för hästens mun, men hästen blir lydig med hjälp av kedjan. Pessoa-bettet upplever jag många gånger som ett alltför skarpt bett - som får en negativ verkan om ryttaren tar för mycket i tygeln. Även gag-bettet kan få negativ verkan eftersom det kan göra att ryttaren tar i hästen för mycket inför hindret.
Ett gummipelham-bett är däremot bra för amatörer eftersom hästen inte vill rycka så mycket i munnen men den typen av bett. Dessutom kan du rida med det även i markarbetet utan problem.
  
Lycka till!


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från KG Svensson:

KG Svensson


KG Svensson är inte bara A-tränare i hoppning och körning. Han är en riktig mångsysslare inom ridsporten och har tävlat både svår hoppning, svår fälttävlan och svår dressyr. Dessutom har han kört lite fyrspann också! Nyligen utnämndes han också till Master-tränare.
Läs mer om KG här!


Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar