Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Övningar för bättre hoppteknik


Publicerat: 2019-10-11

Hej! Jag rider en häst i 1,10- till 1,20-hoppning. Vi får tyvärr ofta fel på oxrar, eftersom min häst ”kniper” bak och inte vecklar ut. Hur kan jag göra hans teknik bättre? Alltså få honom att hoppa mer med hela kroppen? Har du tips på konkreta övningar? Han är regelbundet kollad av veterinär och equiterapeut, utan anmärkning.


Victoria Almgrens svar:

Hej!
 
Hästens hoppteknik kan man träna på alla individer, det går alltid att förbättra hästens hoppning genom att jobba med dess svagheter. Om man tänker på fram- respektive bakbensteknik så är det lättare att förbättra en mindre bra frambensteknik än en mindre bra bakbensteknik, men med träning och mognad så kommer även en häst med svag bakbensteknik att bli bättre.

Ett par bra övningar som jag kan rekommendera är att hoppa en kombination, med räcke fram till stigsprång där du har sex och en halv meter mellan hindren. Där breddar jag uthoppet och har ganska mycket högre bak (cirka två decimeter), så att hästen måste vända igenom ordentligt över bakbommen.
En annan övning som är bra för hopptekniken är att hoppa en parallell solfjäder-oxer (bredare på yttersidan), på böjt spår med bom före och efter, bredda oxern efter hand. Du kan ha ungefär tre meter mellan bom och hinder. Denna övning tränar både fram- och bakbensteknik hos hästen. Tänk på att avstånden mellan hinder och bom varierar beroende på din häst och höjden på hindren.
  
Lycka till!
  
Mvh
Victoria
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar