Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Hur är den perfekta eftergiften över hindret?


Publicerat: 2019-10-08

Hej! Jag har ett problem med min sits och det är att jag ger alldeles för mycket eftergift över hindren, då blir det så långt att komma tillbaka efter språnget. Har du tips på övningar? Jag vill ju inte dra min häst i munnen över hindret, men inte heller tappa allt så att säga.

Jag slänger fram händerna så tyglarna glappar. Vad skulle du säga är den optimala eftergiften över hindret och hur får man den? Och är det olika på olika hästar – beroende på ålder, höjd på hinder och så vidare?


Victoria Almgrens svar:

Hej!
 
När man hoppar eftersträvar man som ryttare att vara följsam och i balans hela tiden, både mellan hindren och över dem, detta för att hästen ska få bästa möjlighet att hoppa och att man som ryttare kan inverka på den optimalt.

Vad gäller eftergift så brukar man prata om tre olika typer av eftergifter; lång, automatisk och kort. Vid den långa eftergiften får hästen full frihet vad gäller tygel, det vill säga tygeln blir glapp i språnget. Automatisk eftergift innebär att hästen får precis så mycket den behöver och att ryttaren bibehåller en lätt kontakt med sin häst genom språnget.
Kort eftergift betyder att man håller hästen lite mer i handen och ”bromsar upp” språnget. Vilken eftergift man ska välja är beroende på häst, höjd och situation.
  
När det kommer till ditt problem med att du är för snabb med överlivet och handen så är ett tips att sätta upp en serie för dig och din häst, med underlättande avstånd och med lagom höjd för er. Detta så att du har möjlighet att fokusera på din sits mer.
Känslan ska vara att du hela tiden behåller ett bra tramp i stigbygeln, försök vara mitt över hästen och gå inte med för mycket framåt i språnget, du ska samtidigt har blicken framåt och uppåt. Tittar man ner så lutar man sig lätt för mycket fram.
Jag själv lägger dessutom gärna ner handen på hästens mankam/manken i språnget, så att jag får handen som en extra stödpunkt för mig. Att vara nära hästen med låg tyngdpunkt gör det också lättare att hålla balansen. Om det är så att du släpper tygeln i språnget och får den för lång i landningen kan du prova att göra en knut på tygeln, så att du hela tiden håller handen på samma ställe på den.
  
Lycka till!
Victoria
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar