Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Ponny som bockar efter hinder

Hej! Min ponny är 18 år och har tävlat mycket hoppning innan, upp till Medelsvår B. Jag själv är inte rutinerad i hoppningen och behöver tips på hur jag ska få ordning på min ponny. När vi väl hoppar, då blir det på småhinder på max 50 centimeter och upphöjda kavalettibommar. Han blir jättepigg och stark och drar gärna i väg med mig efter hindret, han bockar och har sig. Hur ska jag få bort detta?


Karin Martinsens svar:

Hej!
  
Det låter som att du har en riktigt pigg och fräsch 18-åring! Kul!
Men jag kan förstå att hans energi kan bli lite mycket. För att få mer kontroll på honom skulle jag använda mig av mycket bommar framför och bakom hindren. Ett exempel – bom 2,5 meter till ett kryss/räcke och 3 meter till en bom som ligger bakom krysset/räcket. Därifrån kan du ha cirka 15 meter och ett liknande kryss igen, med bom framför och bakom. I början kan du komma i trav in, fortsätt efter krysset för att sedan bryta av och trava framåt mot nästa kryss igen. Bommen bakom gör att ponnyn kommer att behöva backa av, och inte hoppa för snabbt och långt framåt.
  
Skulle din ponny fortfarande vara för stark när den landar skulle jag, upprepade gånger, stanna den mjukt efter första krysset – kanske till och med att du ryggar den två eller tre meter för att den ska förstå att det är du som bestämmer. Tänk på att rygga den lugnt och stilla. Repetera sedan halten i mitten tills du känner att din ponny väntar på dina signaler. När du känner att ponnyn väntar så mycket som du önskar kan du fortsätta i trav på nästa kryss, upprepa halten om du känner att din ponny tar kommandot och springer i väg. Det är alltid kul när hästarna/ponnyerna håller sig fräscha även när de har blivit äldre, men ju äldre de är desto mer erfarenhet har de och vet både det ena och andra om hur man kommer undan med saker.
Jag förutsätter förstås att din häst är fräsch i kroppen också, så att man kan utesluta att han gör på det här sättet på grund av att han har ont. 
  
Lycka till!
KarinOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.