Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hoppning

Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav


Publicerat: 2021-12-18

Hej!
Jag behöver tips angående en häst som hoppar allt oavsett avsprångspunkt och har aldrig tidigare vägrat att hoppa. Hon är nu tio år och startad på GP-nivå. Plötsligt för fyra veckor sedan vägrade hon på en träning att hoppa vattnet. Vi kunde övertala henne att hoppa. Hemma har vi en mindre vattengrav som hon alltid hoppat, men vägrade även där två gånger innan hon slutligen hoppade hur bra som helst. I dag startade vi vår första 1,45-klass på en stor gräsarena och hon började stanna redan tio meter innan vattnet och ekipaget blev uteslutet. Min fråga är: hur kan vi få tillbaka henne att hoppa vattengrav med samma självförtroende som i fjol? Hon är den typ av sto som blir till 200 procent din fiende ifall hon anser att man är orättvis mot henne. Snälla hjälp oss att lösa problemet på ett hästvänligt sätt. 


Lennart Lindelöws svar:

Hej,

Vattengrav är ju nåt som man alltid behöver underhållsträna och särskilt inför varje utomhussäsong. Det första du behöver kolla är att hon är framme för skänkeln genom till exempel skänkelvikning i skritt med överdriven tvärning. Sen kan det vara bra att vänja hästen vid vatten genom att ha en vattenmatta i boxen och i hagen som den kan få sitt foder på. Sen kan du om möjligt låta henne skritta i vatten så att det blir avdramatiserat.
Du får börja om med att hoppa på en liten grav med bom över tills dess att det känns enkelt och sedan öka svårighetsgraden med en större grav. Tänk på att hoppa fram ordentligt på andra hinder när du skall öva och gärna hoppa en liten bana med graven som avslutning så att hästen är ordentligt uppvärmd innan den ska hoppa graven. Ett sista trick är att rida med draghjälp av nån häst som är idiotsäker på vatten.
Lycka till!! 

Fler frågor och svar från Lennart Lindelöw:

Lennart Lindelöw


Lennart Lindelöw är licensierad a-tränare i hoppning, a-banbyggare och inverkansdomare. Han har själv tävlat på den högsta internationella nivån inom hoppning och är en erfaren utbildare av hästar från unghäst till internationella GP-segrar.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Kraftig reaktion på influensavaccin
Vad är det för skillnad mellan betfor och mash?
Vad innebär den nya skrivningen i konsumentköplagen?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 6 2022

– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning

– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.