Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hoppning

Tips för häst som rusar till hinder


Publicerat: 2023-08-07

Hej!
Jag har ett fullblodsto som jag håller på att omskola till ridhäst. Hon gillar att hoppa men rusar gärna fram till hindren. Hur får jag henne att lugna sig och hur lär jag henne att vänta. Har du någon bra övning för en häst som hellre går på fart än styrka?


Lennart Lindelöws svar:

Hej,

För det första så är det viktigt att vid alla anridningar, vare sig det är bommar på marken i trav eller att hoppa i galopp, så ska hästen vara framme till handen så att du har en bra och jämn kontakt med hästens mun. När du har det kan du börja med att trava över bommar med cirka en meter emellan och gärna fem stycken på rad och där hitta ett tempo som blir jämnt igenom bomserien. Där bör du hålla kvar kontakten med munnen så att hästen behåller takt och rytm. När det fungerar kan du prova att bygga en linje med en cavaletti och sedan 12,5 meter till ett räcke. Här gäller det att börja med att med följsam hand fatta galopp sedan rida framåt och därefter fånga upp hästen med tyglarna så att du har en stadig jämnt kontakt med hästens mun. När detta känns bra vänder du in på cavalettin, gärna i lätt sits och galopperar så jämnt du kan till den och behåller sitsen och kontakten med munnen över bocken så att hästen förstår att den ska vänta på dig varefter du med fortsatt kontakt tar tre galoppsprång och hoppar hindret. Efter hindret släpper du fram hästen för att sedan göra in övningen.

Lycka till Lennart 


Fler frågor och svar från Lennart Lindelöw:

Lennart Lindelöw


Lennart Lindelöw är licensierad a-tränare i hoppning, a-banbyggare och inverkansdomare. Han har själv tävlat på den högsta internationella nivån inom hoppning och är en erfaren utbildare av hästar från unghäst till internationella GP-segrar.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.