Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Tips om serier med småhinder


Publicerat: 2019-02-16

Hej! Jag undrar lite vad för serier du använder dig av, varför och hur rider du dem? Det är ett tag kvar till tävling för mig och jag skulle vilja ha tips på bra serier där man verkligen får öva på tempo.
  
När jag bygger en serie blir det oftast studs på volt eller den så kallade ”fem och en halvan”. Därför undrar jag om du har tips på andra serier, specifiera gärna varför du gör dem och vad man bör tänka på när man rider dem...
  
Stort tack!


Karin Martinsens svar:

Hej!
 
Vi använder oss mycket av bockar och sockerbitshinder på långsidan. Jag brukar slänga ut tre till fyra stycken med varierat avstånd emellan beroende på hur stor yta jag har, och första gången komma i vanligt arbetstempo. Sedan gör jag det successivt svårare genom att lägga in både färre språng och fler språng, samt genom att göra färre på första linjen och lägga på ett till två språng på andra delen.
Detta gör att du blir riktigt medveten om hur du behöver använda både dina hjälper och ditt kroppsspråk. Det är viktigt att hästen landar i rätt galopp och håller den korrekta galoppen genom hela övningen. Även att hästen är rak är A och O!
  
Sedan är nästintill de flesta serier bra att göra för att få hästen att titta ordentligt och att använda huvudet. Variera höjderna på hindren och antalet språng mellan dem – samt variera från kryss till räcke till oxer. Kanske kan du till och med göra en studsserie och ställa in en oxer i mitten?
Allt handlar i första hand om att man ska våga testa och våga fråga. Samt att känna efter när du har gjort en viss övning vad det gav för resultat för just dig och din häst. 
  
Var nyfiken, våga testa! Lycka till!
  
Hälsningar
Karin
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Karin Martinsen:

Karin Martinsen


Är ett av Sveriges största framtidshopp. Hon har ridit sedan hon var tre år och tävlat i hoppning sedan hon var sex år. Hon har mängder med placeringar och segrar på de stora tävlingsbanorna, och har varit stationerad i Nederländerna för att vara en del av Rolex Young Riders Academy.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar