Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Travhoppning bra för taggad häst

Hej! Jag har en tolvårig irländare som taggar till så mycket i hoppningen att det blir läskigt att hoppa. Före och efter hinder drar hon på jättemycket. Hon kan även småbocka efter hindret. Tar jag i henne innan hindret så river vi alltid.
 
Jag brukar longera henne en stund innan jag hoppar upp för att förbränna lite energi, men det hjälper inte så mycket. Vad skulle jag kunna göra för att få henne lugnare?


Victoria Almgrens svar:

Hej!
 
Vi ryttare vill förstås att hästarna bjuder framåt och att de vill till hindret, men vi måste känna att vi har kontroll på hästen och att det är ryttaren som bestämmer vilket tempo vi vill ha. Att en häst drar i väg innan och/eller efter hindret kan bero på olika saker; den är spänd/stressad, den är i obalans och har svårt att bära sig i en jämn galopp, den har ont någonstans eller att den helt enkelt är en aning olydig och vill bestämma lite för mycket själv.
  
Jag hade med din häst prövat att travhoppa små hinder, och då vara noga med att den behåller samma tempo hela tiden. Den får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret, vill den öka så bromsa försiktigt med små halvhalter och laddar den väldigt mycket kan du välja att sakta av till skritt några steg. Upprepa detta tills hästen lär sig att vänta.
  
När det fungerar i trav gör du sedan likadant i galopp. När den blir lugnare i anridningen så tror jag att hästen kommer hoppa lugnare och därmed inte bli så springig efter hindret heller. Om du upprepar och hela tiden är konsekvent i din ridning tror jag att din häst kommer bli mycket lugnare i hoppningen, och därmed lite enklare att hoppa.
  
Lycka till!
VictoriaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar