Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen

Hej! Nu ska jag snart debutera utomhus för första gången i år och jag har, som vanligt, lite rädsla för det här med att jag inte kommer kunna sätta galoppen som behövs för att tävla utomhus.

Det är lätt att man hamnar i bromsläge inomhus och min häst funkar bra ändå, men jag vet med mig att jag borde rida mer framåt. Har du någon konkret övning för detta? Att våga maxa galoppen så att säga, den ska helst gå att göra inomhus eller i mindre paddock, jag har inte tillgång till större bana i vardagen.

Jag vill bara förhindra att jag hamnar i backa-läget första tävlingarna. Kanske sent att börja tänka på det nu, men det är samma sak varje år. Jag rider för en tränare som ganska sällan låter mig utmana i galoppen, hon menar att det är bättre att jag känner mig trygg i och med att min häst ändå alltid ställer upp trots att det inte alltid blir perfekta lägen.

MEN jag skulle vilja ha tips på utmanande övning så att jag kan göra rätt för min häst. Har du någon sådan på lager? Tusen tack!


Victoria Almgrens svar:

Hej!

Att ha rätt tempo vid rätt tillfälle är viktigt när man rider, det är lite som att ha rätt växel i när man kör bil.
Men man ska också tänka på att det inte bara är själva hastigheten som räknas, utan också känslan av att hästen verkligen är framme för hjälperna och bjuder framåt, det vill säga bara för att hästen springer ”fort framåt” betyder inte det att den bjuder ordentligt.

Du har rätt i att man som ryttare lätt hamnar i ett undertempo, framför allt om man har lite mindre ridhus eller en mindre ridbana och man sitter och rider runt själv i ett som man tycker, bekvämt tempo. Då gäller det som ryttare att man försöker komma ur sin ”komfortzon”, och få i gång galoppen på hästen.

För att komma i gång med galoppen brukar jag själv rida mycket i lätt sits (så kallad tvåpunktssits), och öppna upp galoppen på min häst, det vill säga få längre galoppsprång och därmed färre språng på ett varv runt ridhuset eller ridbanan. I hoppningen kan man med fördel ha avstånd åt det lite längre hållet, mellan relaterade hinder, så att du på så sätt tvingas att ha en bra galopp i din häst för att nå fram på de tänkta antalet galoppsprång.  
Om du exempelvis har en linje med fem språng, ha då i alla fall 22,5 meter, eller lite mer. Har du möjlighet så åk i väg och träna på någon stor utebana några gånger innan din första utomhusstart.
  
Lycka till!
VictoriaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar