Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen


Publicerat: 2019-05-09

Hej! Nu ska jag snart debutera utomhus för första gången i år och jag har, som vanligt, lite rädsla för det här med att jag inte kommer kunna sätta galoppen som behövs för att tävla utomhus.

Det är lätt att man hamnar i bromsläge inomhus och min häst funkar bra ändå, men jag vet med mig att jag borde rida mer framåt. Har du någon konkret övning för detta? Att våga maxa galoppen så att säga, den ska helst gå att göra inomhus eller i mindre paddock, jag har inte tillgång till större bana i vardagen.

Jag vill bara förhindra att jag hamnar i backa-läget första tävlingarna. Kanske sent att börja tänka på det nu, men det är samma sak varje år. Jag rider för en tränare som ganska sällan låter mig utmana i galoppen, hon menar att det är bättre att jag känner mig trygg i och med att min häst ändå alltid ställer upp trots att det inte alltid blir perfekta lägen.

MEN jag skulle vilja ha tips på utmanande övning så att jag kan göra rätt för min häst. Har du någon sådan på lager? Tusen tack!


Victoria Almgrens svar:

Hej!

Att ha rätt tempo vid rätt tillfälle är viktigt när man rider, det är lite som att ha rätt växel i när man kör bil.
Men man ska också tänka på att det inte bara är själva hastigheten som räknas, utan också känslan av att hästen verkligen är framme för hjälperna och bjuder framåt, det vill säga bara för att hästen springer ”fort framåt” betyder inte det att den bjuder ordentligt.

Du har rätt i att man som ryttare lätt hamnar i ett undertempo, framför allt om man har lite mindre ridhus eller en mindre ridbana och man sitter och rider runt själv i ett som man tycker, bekvämt tempo. Då gäller det som ryttare att man försöker komma ur sin ”komfortzon”, och få i gång galoppen på hästen.

För att komma i gång med galoppen brukar jag själv rida mycket i lätt sits (så kallad tvåpunktssits), och öppna upp galoppen på min häst, det vill säga få längre galoppsprång och därmed färre språng på ett varv runt ridhuset eller ridbanan. I hoppningen kan man med fördel ha avstånd åt det lite längre hållet, mellan relaterade hinder, så att du på så sätt tvingas att ha en bra galopp i din häst för att nå fram på de tänkta antalet galoppsprång.  
Om du exempelvis har en linje med fem språng, ha då i alla fall 22,5 meter, eller lite mer. Har du möjlighet så åk i väg och träna på någon stor utebana några gånger innan din första utomhusstart.
  
Lycka till!
Victoria




OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.



Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar