Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst som taggar till vid hoppning och inte lyssnar

Hej! Jag har en valack på sju år och vi ska snart debutera i 1,10-hoppning. Han älskar att hoppa vilket blir ett problem då han taggar till lite för mycket. När han inser vilket hinder som är nästa får jag en hel häst i handen och han bara rusar i full fart framåt. Han är inte galen och okontrollerbar på något vis, utan blir helt enkelt väldigt stark och glad. Att be honom vänta med hjälp av en förhållning är i princip omöjligt. Jag vill inte gärna betsla upp honom. Har du några tips?


Victoria Almgrens svar:

Hej!
  
Om en häst taggar i eller rusar mot hindret – eller efter – beror det för det mesta på att den blir spänd, är i obalans eller helt enkelt på att den är lite olydig. Det kan även vara en kombination av dessa faktorer. Beroende på vad som är anledningen måste man hantera det på olika sätt. Om hästen är spänd är det viktigt att man försöker att få den avslappnad genom att till exempel hoppa mycket småhinder och kavaletti, och att man försöker att få den att vara kvar i samma rytm och inte accelerera.
  
Om anledningen är att den är olydig och vill bestämma farten för mycket själv gäller det att få den att lyssna mer på ryttarens förhållande hjälper. Rid mycket på små hinder och var konsekvent med att hästen inte får accelerera i anridningen. Om den gör det så sakta av i stället, så att den på så vis börjar lyssna mer på ryttaren.
  
Du kan även sakta av efter hindret, vänligt men bestämt, men absolut inte som en bestraffning utan bara som ett alternativ till att fortsätta i galopp efter. Tänk på att det är du som ryttare som bestämmer farten, du ska vara en chaufför, inte en passagerare. Det kan också vara idé att låta en veterinär gå igenom hästen, så att den inte har några fysiska åkommor som får den att rusa på hinder.
  
Lycka till!
VictoriaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar