Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst vars bjudning försvinner på tävlingsbanan


Publicerat: 2018-05-12

Hej,
 
Jag köpte en ny ponny för snart ett halvår sedan. Jag har problemet att han är hur fin som helst på framridningen och framhoppningen, men när man kommer in på banan så "dör" hela hästen. Han slutar ta skänkeln, blir seg och nonchalant och det leder till att han stannar.
  
Jag har testat att rida med lite "hårdare" och längre sporrar lite då och då på träning, och jag gör mycket övergångar och ökningar både på framridning, framhoppning och hemma. Min fråga är hur jag ska göra för att får honom att ha egen bjudning mot hinder även inne på banan och att reagera mer på skänkeln.


Victoria Almgrens svar:

Hej!
  
Om hästen känns fin och fungerar på träning och framhoppning känns det som om det är själva tävlingsmomentet som gör att han "dör" inne på banan. Jag vet inte om det är en unghäst eller en häst med mindre erfarenhet. Men jag som rider mycket unghästar märker att dessa ofta kan bli spända och då kan reagera på olika sätt. En del blir springiga och rusar framåt, medan en del i stället inte går framåt ordentligt och ibland till och med blir blockerade och låser sig.
  
Vad som gör att din ponny inte fungerar är lite svårt att säga, men jag hade prövat med att träna den på olika ställen och helst hoppat enkla banor, för att se om det släpper efter hand. Var noga med att inte hoppa för högt utan kanske gå ner lite i höjd, tills det förhoppningsvis släpper.
  
Vidare är det viktigt att hästen verkligen är framme för skänkeln på framridningen, så att den svarar framåt och har respekt för de framåtdrivande hjälperna. Fundera också på om det kan vara något du själv ändrar omedvetet på tävlingsbanan?
  
Lycka till!
  
Hälsningar 
Victoria Almgren
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar