Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Häst vars bjudning försvinner på tävlingsbanan

Hej,
 
Jag köpte en ny ponny för snart ett halvår sedan. Jag har problemet att han är hur fin som helst på framridningen och framhoppningen, men när man kommer in på banan så "dör" hela hästen. Han slutar ta skänkeln, blir seg och nonchalant och det leder till att han stannar.
  
Jag har testat att rida med lite "hårdare" och längre sporrar lite då och då på träning, och jag gör mycket övergångar och ökningar både på framridning, framhoppning och hemma. Min fråga är hur jag ska göra för att får honom att ha egen bjudning mot hinder även inne på banan och att reagera mer på skänkeln.


Victoria Almgrens svar:

Hej!
  
Om hästen känns fin och fungerar på träning och framhoppning känns det som om det är själva tävlingsmomentet som gör att han "dör" inne på banan. Jag vet inte om det är en unghäst eller en häst med mindre erfarenhet. Men jag som rider mycket unghästar märker att dessa ofta kan bli spända och då kan reagera på olika sätt. En del blir springiga och rusar framåt, medan en del i stället inte går framåt ordentligt och ibland till och med blir blockerade och låser sig.
  
Vad som gör att din ponny inte fungerar är lite svårt att säga, men jag hade prövat med att träna den på olika ställen och helst hoppat enkla banor, för att se om det släpper efter hand. Var noga med att inte hoppa för högt utan kanske gå ner lite i höjd, tills det förhoppningsvis släpper.
  
Vidare är det viktigt att hästen verkligen är framme för skänkeln på framridningen, så att den svarar framåt och har respekt för de framåtdrivande hjälperna. Fundera också på om det kan vara något du själv ändrar omedvetet på tävlingsbanan?
  
Lycka till!
  
Hälsningar 
Victoria AlmgrenOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar