Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Skola om en galoppör till hopphäst – vad ska man tänka på?

Hej! Jag har en sjuårig fullblodsvalack som har gått på galoppbanan tills han fyllde fem år. Vi har problem med galopparbetet på ridbanan. Han är omotiverad och jag upplever det som att han tycker att det är för trångt, han är 173 centimeter hög och inte nätt. Går man på honom för att få galopp så sparkar han oftast bakut.
  
En bom eller ett litet hinder räcker för att motivera honom en stund, men han är samtidigt väldigt osäker i hoppningen och bockar ofta efter hindren. Jag har försökt bygga upp styrkan genom att rida ut och galoppera, men som den gamla galoppör han är sticker han bara i full fart. Och om jag försöker stanna honom så kastar han sig och småstegrar tills jag låter honom springa.
  
Veterinären kollade upp honom för ett år sedan utan att hitta något. Ingen röntgen gjordes. Så mina frågor är: Vad för övningar tror du skulle kunna motivera honom på ridbanan? Vad ska jag göra när han bockar efter hinder? Tycker du att jag borde kolla upp honom igen?
  
Mvh Linnéa


Victoria Almgrens svar:

Hej!
  
Ibland tar det tid att skola om en häst, och man måste komma ihåg att din häst är avlad och tränad till att galoppera på en galoppbana. Den galoppen som används på galoppbanan är ju inte riktigt samma galopp som vi använder då vi rider hästen på en ridbana eller ska hoppa hinder (banhoppning).
När vi tränar hästar gäller det att få hästen att förstå vad vi vill att den ska göra, de flesta hästar är samarbetsvilliga och försöker göra vad de tror att vi vill.
  
Om det blir fel, försök att vara tydligare med vad du vill, ”förklara” för hästen på ett bättre sätt vad du vill att den ska göra. I ditt fall känns det som om han mest springer ifrån arbetet och inte riktigt förstår vad han ska göra och att han också, förstås, har svårt att gå i en mer bärig galopp. Pröva med att göra en galoppfattning, sedan gå in på en stor volt och försök där att få hästen att gå i en lite kortare galopp. Volten gör att hästen bromsas upp något i arbetet.
  
Använd inte för mycket hjälper utan hushåll med dem. Men om hästen bryter av i galoppen, var snabb med att korrigera den direkt så att den lär sig att den måste arbeta vidare i den kortare galoppen. Jobba den ungefär fyra till fem varv i taget och låt den därefter pausa en stund, så att den inte blir för trött.
Jag tror inte att det behöver vara något fel på din häst, utan han behöver bara hjälp med att förstå vad han ska göra. När galoppen blir bättre och mer bärig tror jag att hoppningen löser sig också. Om du fortfarande har problem med hans galopp efter ett tag, ta kontakt med någon duktig hästutbildare som kan hjälpa dig och din häst. Detta så att ni kan komma vidare i er ridning.
  
Lycka till!
VictoriaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar