Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Viktigt med struktur i träningen för att nå framgång


Publicerat: 2018-09-01

Hej! Jag är en tjej på 14 år och har precis köpt egen häst. Hon är maxad D-ponny och vi har än så länge (när hon stod på ridskolan) bara tävlat upp till 75 centimeter, men hon har kapacitet för mycket mer. Hon såldes på grund av att hon inte passade som ridskolehäst och skulle vara perfekt som tävlingsponny.
 
Mitt långsiktiga mål är att tävla SM, om jag klarar det får vi ju se hur långt vi tar oss sedan. Jag undrar om du har några råd om hur ett tränings- och tävlingsschema kan se ut och om du har några tips på hur hon kan få styrkan att hoppa en hel bana på det sätt som krävs? Skulle vara jättetacksam för svar!


Victoria Almgrens svar:

Hej!
  
För att utvecklas och nå framgång måste man som ryttare ha struktur på sin träning, och ha en träningsplan med mål och delmål. Hur planen ska se ut är förstås individuellt och är beroende på ekipagets nivå, utvecklingsbarhet och mål.
Vad det gäller tävlingar så tycker jag att det är viktigt att man inte har bråttom upp i klasserna, framför allt inte om det är mindre rutinerade ryttare eller hästar.
  
Det gäller att du befäster en klass och nivå i taget, först när du känner dig stabil i en klass är det dags att gå upp till nästa nivå. Hur just ditt tävlingsupplägg ska se ut är förstås svårt att säga, utan att ha sett ekipaget. Ett träningsschema kan se ut på lite olika sätt, men jag själv tycker att det är viktigt med variation i arbetet och att man fokuserar på svagheterna hos ekipaget. Det vill säga det som behöver förbättras.
En träningsvecka kan som sagt se ut på olika sätt, men detta följer jag för det mesta själv med mina hopphästar: Två markarbetspass, två dagar uteritt och styrke- samt konditionsträning, en till två dagar markarbete eller hoppträning och en dag arbete utan ryttare, exempelvis longering eller tömkörning.
  
Jag tror att det är viktigt att du har en duktig tränare som du tränar för regelbundet, minst en gång i veckan, och att ni tillsammans kan göra ett tränings- och tävlingsupplägg för dig och din häst.
  
Lycka till!
Victoria
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar