Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hoppning


Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta


Publicerat: 2020-03-03

Hej! Jag kommer snart att få hem en blivande femåring, som jag tänker att jag ska utbilda själv i hoppning. Han är ganska grön, hoppades in i höstas men har sedan vilat över vintern.
  
Jag själv är en hobbyryttare med ambitioner som har tävlat upp till 1,30 med min förra storhäst. Men nu ska jag alltså, för första gången, göra resan uppåt tillsammans med en ny häst. Hästen är en SWB-valack, han visades som fyraåring, har löshoppat en del och hoppade även småhinder med ryttare förra året.
  
När jag provred honom travhoppade vi lite och han känns någorlunda stabil, men vinglig så klart och lite galen. Det här blir en utmaning för mig, men samtidigt känner jag mig peppad inför att lära känna honom bättre. Jag har en B-tränare i hoppning som jag kommer att träna för varannan vecka.
  
Nu undrar jag hur jag ska lägga upp träningen på hemmaplan. Kanske inte minst när det gäller hoppningen. Hur går du tillväga när du hoppar in en unghäst? Vad tycker du är ett realistiskt mål att sätta upp? Bara träningstävla det här året, eller kanske satsa på någon start till hösten?
  
Jag vill verkligen skynda långsamt och göra allt rätt, men samtidigt är det ju kul med delmål och större mål. Hur lägger du upp säsongen för de ”gröna” hästarna? Vad är viktigast i grundarbetet förutom hoppningen?

Mvh Kajsa


Victoria Almgrens svar:

Hej!

En av det viktigaste sakerna för oss som unghästutbildare är att få hästen att gilla sitt arbete och att den vill jobba med oss. Om vi gör rätt med den så blir det ofta rätt också. Och om det går fel så var självkritisk, vad gjorde jag fel eller vad skulle jag ha gjort annorlunda?
  
När jag hoppar in en unghäst är jag noga med att underlätta för hästen så mycket som möjligt, genom att göra det enkelt och inbjudande för den. Jag hoppar till en början väldigt enkla och inbjudande banor, eller del av bana, med väl infångade hinder och alltid med en marklinje lite utdragen.
Om hästen är väldigt grön travhoppar jag till en början, eftersom det är lättare att styra dem mot hindren i trav. När hästen har ”hittat styrningen” och den börjar bjuda själv mot hindren, då kan man hoppa i galopp.
Jag brukar ganska tidigt lägga in karaktärshinder såsom grindar, plank och vattenmatta – så att hästen vänjer sig vid olika typer av hinder. Men bara lågt till en början. Jag är också noga med att den ska få en positiv erfarenhet av varje hopp- och ridpass, därför slutar jag i tid och innan den blir för trött.
  
Nästa steg i träningen är att komma i väg till olika ridhus/ridbanor och hoppa på andra ställen, så att den vänjer sig vid olika miljöer. Vissa hästar är rätt oberörda av nya ställen, medan andra lätt blir spända och lite ängsliga. En häst som lätt blir spänd när den kommer i väg behöver förstås mer miljöträning. Jag åker själv gärna på någon pay ’n jump/träningstävling innan första start, så att hästen får vänja sig vid framridning med mera.
  
Hur snabbt man kan avancera i klasserna beror förstås både på häst och ryttare, men det är viktigt att man känner sig trygg på en nivå innan man går upp till nästa. Om du har för bråttom upp i klasserna är det lätt att du får ett bakslag tyvärr, så det är viktigt att bli befäst på en viss höjd innan man går vidare.
  
Vad som är viktigast i grundarbetet är att hästen hela tiden arbetar lösgjort och i balans, och att man som ryttare får hästen att jobba så liksidigt som möjligt. Detta för att den ska bli stark och hållbar och kunna prestera på sin maximala nivå.
  
Lycka till!
/Victoria
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Victoria Almgren:

Victoria Almgren


Victoria Almgren är en av Sveriges bästa unghästutbildare, hon är beridare och tränar ekipage på alla nivåer. Victoria är utbildad hippolog med inriktning på stallchef och unghästutbildare, hon är C-tränare samt diplomerad remontryttare.Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar