Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Ansvar för skötsel av paddock i inackorderingsstall

Hej!
  
Om man har sin häst inackorderad och det finns en paddock, vems ansvar är det att den sköts och är ridbar? Det finns inga redskap eller tillgång till fyrhjulning eller harv så att man som inackorderad kan sköta den. Det finns inget kontrakt som beskriver eller redogör ansvaret. Vilka krav kan man ställa till stallägaren?
  
Tacksam för svar.


Eva Johanssons svar:

Tack för din fråga som inte är helt lätt att svara på. Det finns inga lagregler som anger vem som sköter om en paddock, utan det hela kokar ner i var ni parter har avtalat. Även om det inte finns ett skriftligt avtal så finns det i vart fall ett muntligt avtal mellan den som hyr stallplats och stallägaren.
Här blir saker som vad som sagts när stallets visats viktigt. Har stallägaren poängterat att här har du en fin paddock som du kan rida i, då talar det för att det är stallägaren som har ansvaret. Man kan också titta på priset för stallhyran, är det lågt talar det emot att det ingår skötsel av ridbanan, men om priset är lite högre talar det för att stallägaren har ett ansvar för att se till att paddocken inte bara finns där utan även blir omskött.
Så vid högre pris, och om stallägaren tydliggjort att paddock är ett ”försäljningsargument” när ni har tittat på stallplatsen, bör ni kunna ställa krav på att paddocken underhålls löpande.

Kraven ni som inackorderade kan ställa får bedömas utifrån ovanstående. Även saker som årstid spelar roll, det krävs skötsel mera sällan under den varmare årstiden och det krävs mera jobb under höst och vinter. Om ni betalar ett högre pris och det är tydligt att paddocken i bra skick ingår, kan ni hålla inne med en del av stallhyran om skötseln inte sker såsom ni kommit överens. Hur mycket som kan hållas inne är svårt att svara på, men som regel är ridmöjligheter en mindre del av stallhyran så det kan inte röra sig om jättestora summor per månad.

Som ni ser saknas lagregler så det lättaste är att ni talar med stallägaren och säger att ni har uppfattat att ridbar paddock ingår i hyran och att ni önskar att stallägaren harvar paddocken i vart fall x gånger per vecka när det är vått ute och i vart fall x gånger per vecka när det är torrare.
Om ni inte kan acceptera de tidsintervall som stallägaren vill underhålla paddocken på får ni överväga att flytta till annat stall. Men börja med en diskussion med stallägare, förvånansvärt mycket kan lösas den vägen.
  
Hälsningar
Eva Johansson, advokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar