Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Avtalsfrihet råder gällande handpenning


Publicerat: 2021-03-25

Är det vanligt att man betalar en handpenning på 15 procent  när man ska köpa häst? Om du betalar en handpenning men hästen inte går igenom besiktningen är det något du kan få tillbaka ?


Eva Johanssons svar:

Det är oerhört viktigt att inte bara betala handpenning rakt av utan att ha ett avtal med säljaren som reglerar vad som gäller då lagens regler ofta ger otillräckligt skydd.

Vad gäller handpenning vid hästköp kan sägas att avtalsfrihet råder och parterna är fria att avtala om handpenningens storlek. Det vanligaste är troligen att man avtalar om en handpenning om tio procent av den totala köpeskillingen. Eftersom det inte finns några passande lagregler är det väldigt viktigt att man skriver ett bra avtal med säljaren, utan avtal är man som köpare väldigt utsatt.

I avtalet reglerar man även i vilka situationer handpenningen ska återgå och när den ska anses förverkad, alltså tillfalla säljaren. Normalt brukar man skriva i avtalet att handpenningen återbetalas om hästen inte går igenom besiktningen. Om det finns tidigare kända skador hos hästen som man redan på förhand misstänker att veterinären kommer göra anmärkning i protokollet på, kan man välja att göra undantag för dessa skador. I så fall får man inte tillbaka handpenningen om hästen får en anmärkning på besiktningen på grund av något man redan kände till när man betalade handpenningen.

Viktigt också att samtidigt reglera vem som ska betala för besiktningen och tänk på att man ibland gör så att köparen betalar besiktningen om hästen går igenom, men att säljaren får ta kostnaden om veterinären inte kan rekommendera köp eller om besiktningen avbryts.Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Avtalsfrihet råder gällande handpenning
Eva Johansson svarar
Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar
Avtalsfrihet råder gällande handpenning
Eva Johansson svarar
Hur mycket lusern motsvarar ett kilo hö?
Eva Dahlström svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.