Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Häst som säljs vidare – trots klausul i kontraktet


Publicerat: 2014-09-20

Hej,

Jag är helt förkrossad och står handfallen inför detta. Jag sålde min häst, efter stora våndor, för ett par år sedan (2010). Jag var noga med att kolla upp den nya ägaren, hon provred hästen flera gånger hemma hos oss, jag körde den till det nya stallet och så vidare. Jag var extremt mån om att hästen skulle få det bra – och i kontraktet skrev vi dessutom in att hästen inte fick säljas vidare utan att jag skulle få möjlighet att köpa tillbaka den först.
Hästen, som jag själv tävlat på högre nivå, skulle också enligt det vi kom överens om och skrev i kontraktet inte användas till mer än hobbyridning och någon enstaka tävling på lägre nivå. Nu har jag fått veta att hästen ligger ute på annons. Enligt beskrivningen passar hon som övergångshäst till satsande junior och så vidare.

Jag har under den här tiden haft bra kontakt med ägaren och har inte fått några som helst indikationer på att hästen ska säljas. Men så blir det så här, hon har INTE kontaktat mig och gett mig chansen att köpa tillbaka hästen.
Hur ska jag göra? Jag är INTE sugen på en tvist på högre nivå, det var ju därför kontraktet utformades som det gjorde från början. Nu struntar hon alltså helt i det och har dessutom gjort sig oanträffbar. Jag har stora funderingar kring om jag ska åka dit (ungefär 50 mil att köra enkel väg) och konfrontera henne – men ska det verkligen behövas?

Jag är beredd att köpa tillbaka hästen då jag inte vill att hon hamnar hos någon satsande junior, jag tycker att hon har gjort sitt på tävlingsbanan för länge sedan. Och hästen är dessutom en känslig individ som inte klarar av miljöbyten och så vidare på ett bra sätt. Så här skrev vi i kontraktet: ”Om köparen i framtiden skulle bestämma sig för att överlåta hästen vidare åtar sig köparen att informera säljaren om detta och säljaren ska ha rätt att till skäliga villkor köpa tillbaka hästen. Köpeskillingen ska då ska motsvara hästens marknadsvärde men ska under inga omständigheter överstiga den summa som hästen såldes för.”

Tacksam för svar!
Mikaela


Eva Johanssons svar:

Hej!

Du har en intressant fråga, som inte är helt lätt att svara på. Du har verkligen hamnat i en tråkig situation, speciellt som du gjort mycket rätt när du sålde hästen. Det du har missat är att skriva in i kontaktet vad som händer om nuvarande ägare bryter mot det. Det är viktigt att skriva in t.ex. ett vite (böter) som faller ut om nuvarande ägare säljer hästen i strid med kontraktet. Hade du gjort detta hade du haft ett mycket bättre läge och hade dessutom haft ett ekonomiskt påtryckningsmedel att använda. Man ska tänka på att sätta vitet tillräckligt högt så att det inte blir förmånligt för ägaren att betala böterna och ändå sälja hästen.
Nu kan du säkerligen stämma ägaren för kontraktsbrott, men som du själv säger kan det här bli en lång och dyr process och det är inte säkert att du kan stoppa försäljningen (ganska troligt att du får svårt att göra det). Utan det som kan hända är att du blir berättigad till ett skadestånd, vilket ju inte hjälper hästen.
Självklart ska du dock skriva till nuvarande ägare och påtala för henne (ta en kopia på brevet) att du anser att hon bryter mot ert kontrakt och att du är villig att återköpa hästen i enlighet med ert kontrakt. Du kan också påpeka att du kommer att överväga rättsliga åtgärder om hon inte följer kontraktet. Ge henne en sista dag att svara dig, och denna sista dag bör inte vara för snabbt, det är rimligt att hon får runt 10 dagar på sig att svara.

Vad kan du då göra rent rättsligt? Du kan väcka en fastställelsetalan i tingsrätten, där du ber tingsrätten bestämma att hon (nuvarande ägaren) inte får sälja hästen utan att först erbjuda dig att köpa hästen på de villkor som står i kontraktet. Du kan även begära att tingsrätten fattar ett interimistiskt (tillfälligt) beslut om att hon inte får sälja hästen innan du fått möjlighet att köpa den. Om nuvarande ägare trots allt säljer hästen har du säkrat bevisning inför din skadeståndstalan (fullgörelsetalan) vilket självklart är bra, men det här kommer att ta tid och det kommer att kosta pengar.
Enklare och mer praktiskt är att (om hon inte svarar på ditt brev) du åker till ägaren tillsammans med en kompis (ett vittne), visar upp annonsen och kräver att få köpa tillbaka hästen på de villkor ni enats om i kontraktet. Kanske trodde hon inte att du skulle se annonsen och kanske blir hon lite rädd – då finns det möjlighet att ni kommer fram till en lösning på problemet. Du kan självklart också anlita en advokat som kan granska hela ditt kontrakt, kanske finns där andra bestämmelser som gör att man kan vidta andra åtgärder? Jag kan ju bara svara dig utifrån de förutsättningar som finns med i frågan, men i ett välskrivet kontrakt kan det finnas annat som kan hjälpa dig.
Hoppas att det löser sig för dig.

Med vänliga Hälsningar
Eva Johansson
Advokat
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar