Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Att tänka på vid hästköp från utlandet

Hej! Jag är på gång att köpa en häst från Danmark. Ägaren har bokat gårdsbesiktning på plats där. Jag funderar på att åka inom min egen klinik på vägen hem med hästen och dubbelkolla. Kan man skriva in i en klausul i köpekontraktet att köpet är ogiltigt om hästen inte går igenom besiktningen i Sverige? Vad mer är viktigt att få med i ett avtal vid köp från Danmark?
  
Mvh Anna


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Det är alltid extra riskfyllt att köpa en häst från utlandet, inte minst för att det tenderar att bli väldigt dyrt och besvärligt om det i efterhand visar sig att det är något fel på hästen. Tänk på att skriva in i kontraktet (när du köper häst från utlandet är det min bestämda rekommendation att du ska ha ett individuellt och bra kontakt) att det är svenska regler (lagar) som gäller om det är fel på hästen eller om ni i framtiden blir osams.
Se också till, och det här är viktigt, att det står att eventuella processer runt hästen ska ske i svensk domstol (i landet Sverige). Om inte kan du behöva åka till Danmark, eller för den delen mycket längre bort om säljaren kommer från annat land, för att processa om hästen och dessutom enligt utländsk lag – vilken skiljer sig en hel del mot den svenska. Vad gäller just dansk lag (jag kan inte så mycket om dansk lag, men i alla fall) så är den mycket mera vänlig mot säljaren och strängare mot dig som köpare.
  
När det sedan gäller veterinärbesiktning tycker jag att det är väldigt bra att säljaren bokar en besiktning av hästen eftersom du då slipper ta hem en häst som det är något ganska uppenbart fel på. Men för det första ska du vara med på denna besiktning så att du ser att den görs på ett bra sätt, och så att du kan tala med veterinären och ställa frågor. Sedan ska du för det andra se till att det står i kontraktet att du också får besiktiga hästen hemma i Sverige med hjälp av din veterinär och att du har rätt att lämna tillbaka hästen om din veterinär inte kan rekommendera hästen för köp.
Skriv in att du ska besiktiga hästen i Sverige inom viss tid, till exempel inom en vecka eller inom tio dagar så att du slipper ifrån diskussionen om att hästen skulle kunnat få en eventuell skada under tiden den varit i din vård. Genom att du skriver in att du har rätt att frånträda köpet (det vill säga lämna tillbaka hästen) om veterinären inte kan rekommendera köp slipper säljaren oroa sig för att mindre defekter som inte påverkar hästens användning används av dig som anledning att lämna tillbaka hästen. Det blir i stället upp till veterinären att avgöra om denne kan rekommendera dig att köpa hästen för det användningsområde som ni har kommit överens om.
Sedan ska du självklart genomföra en besiktning i Sverige tillsammans med en veterinär som du har förtroende för, självklart ska du själv vara närvarande under hela denna besiktning.
  
Dessutom är det viktigt att du och säljaren är ense om vad hästen ska användas till och att detta tydligt framgår av ert kontrakt. Det ställs ju helt olika krav på en häst som ska användas för avel och en häst som ska tävlas i högre klasser i hoppning. Likaså kan en defekt som gör att en häst är olämplig för att tävla i dressyr i högre klasser, vara helt ointressant för en häst som ska tävlas i distans. Detta är viktigt för att din veterinär ska kunna rekommendera köp för det här specifika användningsområdet, eller för att veterinären ska kunna avråda från köp.
  
Det är en fördel om du väntar några dagar efter köpet med att göra din egen besiktning. Dels hinner hästen då återhämta sig lite från resan och eventuell stelhet från att ha stått länge i en transport hinner försvinna, dels hinner eventuell medicinering som hästen haft i kroppen gå ur eller i vart fall minska i effekt. Det är tyvärr inte helt ovanligt att hästar ges medicinering inför besiktningar.
Självklart är inte alla säljare oseriösa, men de fall jag kommer i kontakt med är de fall där det har gått snett och där ser vi tyvärr ökade misstankar om att hästar medicineras inför besiktningar – för att gå igenom dessa utan anmärkning. Ett sätt att kontrollera detta är att ta blodprov på hästen, men det ingår regelmässigt inte i en ”vanlig” besiktning.
  
Hur omfattande egen besiktning du ska göra av hästen är beroende av hästens pris och användningsområde. Ju dyrare häst du köper desto noggrannare måste du själv undersöka hästen när den kommer hit till Sverige. Jag brukar ha ett par tumregler runt detta, självklart inga regler utan undantag, men själv brukar jag tänka så här. Om det är en häst som kostar maximalt 50 000 kronor räcker det med en gårdsbesiktning. För en häst i prisklassen 51 000 – 99 000 kronor vill jag att det görs en besiktning på klinik inklusive ridprov (arbetsprov). För en häst över 100 000 kronor ska besiktningen göras på klinik, vid sidan av ridprov ska den också inkludera röntgen.
  
En annan viktig sak är att be att få titta på journaler från de tillfällen då hästen behandlats av veterinär hos säljaren, och om det är möjligt även hos tidigare ägare. Om säljaren påstår att hästen aldrig behandlats av veterinär finns anledning att vara skeptisk, såvida hästen inte är väldigt ung. De flesta hästar har vid något tillfälle träffat veterinär, inte minst för vaccinationer och tandkontroll. Be att få se dessa journaler! Har veterinären gjort något annat med hästen bör detta framgå av journalerna.
Be även att få veta hur hästen är försäkrad och be att få tala med försäkringsbolaget för att få veta om det finns några skadefall där man har begärt reglering från försäkringen. Detta är saker som är ganska enkla att kontrollera och som kan ge dig som köpare mycket värdefull information om hästens hälsostatus och information om tidigare problem.
Tänk på att alla problem inte är av den art att de hindrar att du köper hästen, men det är alltid bra att ha med sig en komplett medicinsk historia. Ofta krävs det att säljaren ger dig en fullmakt för att du ska få tala med veterinärer och försäkringsbolag, men detta bör en seriös säljare göra. Om du inte kan få denna fullmakt eller om säljaren vägrar häva sekretessen bör du dra dig ur köpet, eftersom detta tyder på att det finns något säljaren vill dölja.
  
Undersök även om hästen är registrerad på rätt sätt och om den har pass och är chipmärkt, eftersom det kan bli dyrt om det blir misstag här. Kontrollera hästens angivna tävlingsresultat i officiella databaser, så att du vet att hästen verkligen har de tävlingsresultat som säljaren uppger. 
Om hästen säljs via en svensk förmedlare har du i normalfallet rätt att vända dig till förmedlaren (om denne är näringsidkare) om det blir fel på hästen. Be att det skrivs in i kontraktet att hästen förmedlats av en svensk förmedlare, skriv in vem förmedlaren är och se till att det tydligt framgår att förmedlaren har ett förmedlaransvar enligt konsumentköplagen 1 §, så att det är tydligt att denne har ett ansvar (helt enkelt så att denne inte kan undandra sig ansvar) om det senare blir problem med hästen.
  
Så för att sammanfatta de viktigaste sakerna:

  • Ett riktigt bra kontrakt, med lagval, användningsområdet osv.
  • Att du får möjlighet att undersöka hela hästens tidigare historik med veterinär, försäkringsbolag, databaser med mera.
  • Att du är med på besiktningen i Danmark.
  • Att du gör ytterligare besiktning i Sverige med din veterinär och har avtal med säljaren om att du får lämna igen hästen om din veterinär inte kan rekommendera den för köp.

Lycka till, hoppas att du hittar din drömhäst!
  
Med vänliga hälsningar
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar