Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Får inte flytta på grund av kvarka – vad gäller?

Jag har sagt upp min stallplats på grund av flytt till annan stad. Nu när flytten skulle ske blev dock det "gamla" stallet isolerat på grund av misstänkt kvarka. Jag kan alltså inte flytta min häst och måste dessutom betala dubbla stallhyror fram tills dess att isoleringen hävs. Har jag skyldighet att betala hyran i det gamla stallet? Har sagt upp kontraktet enligt överenskommelse och har ju inget annat val än att ha kvar hästen där.

Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Den här frågan är jättesvår att svara på. För att ge ett korrekt svar skulle man behöva titta på de båda stallplatsernas avtal. Frågan som är intressant är om det finns en skrivning om force majeure (oförutsedda händelser) i avtalen eller ej.
Frågan blir också om gamla stallägaren på något sätt kan anses skyldig till att kvarka kommit in i stallet, t.ex. om han besökt ett stall som har kvarka utan att sedan vidta lämpliga descinfektionsåtgärder. Om man på något sätt kan säga att stallägaren är skyldig eller medskyldig till kvarkautbrottet är det troligt att du som hästägare inte ska behöva drabbas av kostnader för detta.
  
Om man däremot inte kan säga varför kvarkan utbrutit, och inte heller har någon skrivning i avtalet om oförutsedda händelser, är det troligt att du får betala i vart fall del av stallhyran i det gamla stallet. Visserligen har du sagt upp avtalet på rätt sätt, men du fortsätter att utnyttja tjänsten att ha hästen i stallet, även om detta inte är frivilligt. Om du inte kan utnyttja stallet fullt ut, du kan t.ex. inte träna och tävla, har du troligen rätt till viss reducering av stallhyran av den anledningen.
  
Alltså får man göra en bedömning här av om du ska betala hela stallhyran eller inte. Det torde också finnas möjligheter till jämkning av avtal, men om dessa regler blir tillämpliga i ditt fall eller inte är svårt att bedöma, man måste helt enkelt veta mer om förutsättningarna. Vilka avtal ni har, hur man gör om en häst är borta från stallet en tid och så vidare, alltså de ibland oskrivna reglerna för att kunna svara säkrare här.
En fråga som egentligen ligger utanför din fråga är om du skulle kunna få lite billigare stallhyra på nya stället, eftersom du faktiskt inte utnyttjar något foder under den här tiden. 
     
Med vänliga Hälsningar
Eva Johansson
AdvokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar