Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Borde jag betala för täcken som min häst har bitit sönder?

Hej!
 
Jag har en fråga – min häst rev sönder en annan hästs täcke och den hästens ägare tyckte att jag skulle betala. Vad är det för regler för sånt egentligen?
 
Tacksam för svar!


Eva Johanssons svar:

Huvudregeln är att var och en ansvarar för sitt eftersom hästsport är en högrisksport. Detta betyder att det är väldigt svårt att kräva ersättning av någon annan hästägare om man får täckena sönderbitna. Man har i skadeståndslagens mening samtyckt till en högriskaktivitet genom att låta hästen gå i hage tillsammans med andra. Det finns naturligtvis gränser även för detta, om en häst är en riktigt ”marodör” och gör sönder bra mycket mer än vad som är normalt kan man diskutera en skadeståndsskyldighet (d.v.s. att denne hästs ägare får ersätta vad hästen har sönder), men det skall mycket till innan man kommer så långt. Om en häst ständigt bråkar med andra är det bättre att försöka utverka att denna häst får gå ensam i en egen hage än att försöka diskutera skadestånd.
 
Jämför ungefär med ishockey. Man stämmer inte varandra på skadestånd för hjärnskakning eller söndrig utrustning där, även om någon annan är orsak till detta, eftersom man samtyckt till att delta i en högrisksport.
 
Med vänliga hälsningar,
Eva Johansson
Advokat, Centrumadvokaterna Syd AB

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar