Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Borde jag betala för täcken som min häst har bitit sönder?

Hej!
 
Jag har en fråga – min häst rev sönder en annan hästs täcke och den hästens ägare tyckte att jag skulle betala. Vad är det för regler för sånt egentligen?
 
Tacksam för svar!


Eva Johanssons svar:

Huvudregeln är att var och en ansvarar för sitt eftersom hästsport är en högrisksport. Detta betyder att det är väldigt svårt att kräva ersättning av någon annan hästägare om man får täckena sönderbitna. Man har i skadeståndslagens mening samtyckt till en högriskaktivitet genom att låta hästen gå i hage tillsammans med andra. Det finns naturligtvis gränser även för detta, om en häst är en riktigt ”marodör” och gör sönder bra mycket mer än vad som är normalt kan man diskutera en skadeståndsskyldighet (d.v.s. att denne hästs ägare får ersätta vad hästen har sönder), men det skall mycket till innan man kommer så långt. Om en häst ständigt bråkar med andra är det bättre att försöka utverka att denna häst får gå ensam i en egen hage än att försöka diskutera skadestånd.
 
Jämför ungefär med ishockey. Man stämmer inte varandra på skadestånd för hjärnskakning eller söndrig utrustning där, även om någon annan är orsak till detta, eftersom man samtyckt till att delta i en högrisksport.
 
Med vänliga hälsningar,
Eva Johansson
Advokat, Centrumadvokaterna Syd AB

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar